dinsdag 24 april 2018

VHP: 'Geef de president een meer ceremoniële functie'

'Geef het parlement een meer duidelijk leidende functie'


In het kader van de verwachte wijziging van het kiesstelsel, heeft de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) enkele voorstellen gedaan. In dit kader werd de partij ook gevraagd naar wat haar standpunt is met betrekking tot de roep binnen delen van de samenleving om rechtstreeks een president te kunnen kiezen bij algemene, vrije en geheime verkiezingen. De VHP is een voorstander van een volledig parlementair stelsel in Suriname. 

Het rechtstreeks kiezen van een president ziet de partij niet zitten. Dit, vooral vanwege de wijze waarop zij presidenten ziet omgaan met toegekende bevoegdheden. De grootste macht dient volgens de partij bij het parlement te zijn.

'In een land is de hoogste macht het volk. Het volk behoort de grootste macht te hebben. Dat volk wordt niet vertegenwoordigd door een president, maar door het parlement. In een land met een grote mate van diversiteit, is het ook belangrijk dat de diversiteit in het parlement tot uitdrukking komt. Geef de president een meer ceremoniële functie. Geef het parlement een meer duidelijk leidende functie. Het zal ook helpen om het vertrouwen in de politiek te herstellen', stelt VHP’er Stanley Raghoebarsing maandag 23 april 2018 in het Dagblad Suriname.

Momenteel is de situatie volgens Raghoebarsing één van teveel beslissingsbevoegdheden bij de president. Hierdoor is er ook frustratie bij de samenleving, omdat het parlement niet in staat zou zijn de president in hoognodige gevallen tot orde te roepen.

'Dit huidig parlement heeft zich veelal gesteld als dienaar van de president in plaats van dienaar van het volk', meent hij. Meer bevoegdheden bij het parlement zal volgens Raghoebarsing ertoe leiden dat de patstelling (coalitie-oppositie) een stuk minder zal worden. De behoefte om met elkaar samen te werken in het parlement zal groter worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten