dinsdag 24 april 2018

Colombia levert een voormalige rechtse paramilitaire leider uit aan de VS

Daniel Rendon Herrera zou een van de grootste drugskartels van het land hebben geleid

 
Colombia heeft maandag 23 april 2018 een voormalige rechtse paramilitaire leider uitgeleverd aan de VS, die ervan wordt beschuldigd een van de grootste drugskartels van het land te hebben geleid. Daniel Rendon Herrera, ook bekend als 'Don Mario', werd overgedragen aan agenten van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en 'is op weg naar de Verenigde Staten', zei Colombiaans politiechef Generaal Jorge Nieto. 

Als voormalig leider van Colombia's 'verenigde zelfverdedigingstroepen', de rechtse paramilitaire groeperingen die gevormd zijn om de marxistische rebellen te bevechten, zal Rendon voor een Amerikaanse federale rechter in New York verschijnen inzake aanklachten wegens drugshandel.



Rendon werd gevangen genomen in een jungle-inval in 2009, maar het Hooggerechtshof oordeelde aanvankelijk dat hij niet kon worden uitgeleverd totdat hij had deelgenomen aan het herstelbetalingsproces van het land, dat een mate van amnestie biedt aan voormalige strijders die getuigen over misdaden gepleegd tijdens de helft van de burgeroorlog.



Rendon had leiding gegeven aan een paramilitaire groep voordat hij een van de meest krachtige en gevreesde drugskartels in het land, de Clan del Golfo, vormde. De zelfverdedigingsgroepen waren gevormd in de jaren '90 om de marxistische guerrilla's van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) te bevechten en werden in 2006 opgeheven tijdens het presidentschap van Alvaro Uribe.

De FARC ondertekende een definitieve vredesovereenkomst met de Colombiaanse regering in 2016, maar het land blijft 's werelds grootste leverancier van cocaïne, waarvan een groot deel naar de Verenigde Staten wordt gesmokkeld.

(Suriname Mirror/AFP/El Tiempo/RCN Radio/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten