dinsdag 24 april 2018

Voorzitter Europees Parlement wil snel steun Brussel voor Aruba, Bonaire en Curaçao

'Die eilanden worden onder de voet gelopen door vluchtende Venezolanen' 


Europa moet snel in actie komen om steun te bieden aan Aruba, Bonaire en Curaçao. Net als Brazilië en Colombia, of nog erger, worden die eilanden onder de voet gelopen door vluchtende Venezolanen. Dat zegt voorzitter Antonio Tajani van het Europese parlement. 

In een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker vraagt hij de Europese Commissie te onderzoeken ‘welke instrumenten de EU beschikbaar heeft om de Nederlandse Caribische eilanden bij te staan’.



 De steun die hulpcommissaris Christos Stylianides kort geleden na een bezoek aan de regio aan Colombia beloofde is niet genoeg, aldus Tajani onder verwijzing naar een recente parlementsresolutie.

De crisis in Venezuela, schrijft hij, ‘veroorzaakt de grootste volksverhuizing die Latijns-Amerika ooit heeft gekend'.

Uit contacten met zijn collegavoorzitters van de parlementen van Aruba en Curaçao weet de Italiaan, dat recent nog weer eens zo’n 10.000 Venezolanen naar de eilanden zijn gevlucht, ‘een aantal dat overeenkomt met ruwweg 10 procent van het bevolkingsaantal van elk eiland’.

'Snelle steun aan onze mede-Europeanen in de Cariben’ past volgens Tajani in een traditie. 'Wij hebben met betrekking tot Venezuela altijd voorop gestaan, met concrete stappen als sancties tegen het regime en toekenning van onze Sacharov-prijs aan de Venezolaanse democratische oppositie.' 

(Suriname Mirror/AD/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten