dinsdag 24 april 2018

Broer van 'Otoniel' gearresteerd, leider grootste paramilitaire organisatie AGC van Colombia

(Bron foto: El Tiempo)
Angel Eusebio Usuga, 'Chengo', was de financiële chef van de paramilitaire organisatie


Colombiaanse veiligheidstroepen hebben de broer van 'Otoniel' gearresteerd, de leider van de grootste paramilitaire organisatie van het land AGC (Autodefensas Gaitanistas), zei het Ministerie van Defensie zondag 22 april 2018.




Angel Eusebio Usuga, ook bekend onder de naam 'Chengo', was de financiële chef van de paramilitaire organisatie en verantwoordelijk voor het witwassen van inkomsten uit de mijnbouw en drugshandel van de AGC.

Hij werd gearresteerd in Turbo, een havenstad in de regio Uraba, waar paramilitaire doodseskaders zoals de AGC actief zijn sinds de late jaren '80.





Volgens de krant El Tiempo beschuldigen autoriteiten Chengo van het beheren van de financiën van de AGC en rapporteren ze rechtstreeks aan 'Otoniel'.



Yeimer, de zoon van de verdachte, werd in februari gearresteerd op beweringen, dat hij en zijn vader de leiding hadden over het verplaatsen van cocaïne van fabrieken in heel Colombia naar de distributiecentra van de organisatie langs de Pacifische en Caribische kusten.

Chengo beheerde ook naar verluidt een netwerk van frontbedrijven die werden gebruikt voor het witwassen van geld.

De AGC is Colombia's grootste illegale gewapende groep die werd gevormd door de legendarische paramilitaire leiders Vicente Castaño en 'Don Mario' meer dan een decennium geleden.


De door corruptie geteisterde veiligheidsdiensten van Colombia hebben niet kunnen voorkomen dat de paramilitairen weer opkwamen na de demobilisatie van de paramilitaire koepelorganisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) in 2003-2006.

Vorig jaar werd het Parket van de procureur-generaal gedwongen toe te geven, dat de illegale gewapende groep was gegroeid tot 7.000 leden. De AGC oefent controle uit over meer dan een vijfde van het nationale grondgebied van Colombia, met name in gebieden die lang zijn verwaarloosd en achtergelaten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten