dinsdag 24 april 2018

Vertraging in vergroten export groente en fruit in kader SAMAP

(Bron foto: LVV)
EU heeft goedkeuring gegeven aan het projectdocument, maar 12.8 miljoen euro nog niet binnen

LVV: 'Er moeten nog wat zaken in orde worden gemaakt'


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 24 april 2018, dat het vergroten van de export van groente en fruit op zich laat wachten. In december hadden toenmalig minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, en Terri Raney van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties), een overeenkomst ondertekend voor de start van het ‘EC-Suriname Agriculture Market Access Project’ (SAMAP). 

De Europese Unie had eerder goedkeuring gegeven aan het projectdocument, waarbij afgesproken was dat ruim dertig dagen na de ondertekening de transactie van 12,8 miljoen euro zou plaatsvinden voor de uitvoer van het SAMAP.

De onderdirecteur Landbouw bij LVV, Ashween Ramdin, zegt dat de overmaking nog niet heeft plaatsgevonden. 'Er moeten nog wat zaken in orde worden gemaakt', merkt hij op. Wat voor 'zaken' dat zijn vermeldt de Ware Tijd niet....

Het is nog niet duidelijk wanneer de overmaking zal geschieden.

Het project is gericht op de niet-traditionele exportgewassen, zoals fruit en groente, waarvan de productie op een duurzame en concurrerende manier zal geschieden. Verder zal het SAMAP moeten zorgen voor versterking van de capaciteit van de particuliere en publieke sector om zo de voedselveiligheid te waarborgen, overeenkomstig de internationale sanitaire en fytosanitaire eisen.

LVV streeft met dit project ook naar een duurzame markttoegang voor tenminste duizend agrariërs. Het project duurt volgens planning vier jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten