dinsdag 24 april 2018

Goudkoorts op het platteland van Braziliaanse deelstaat Bahia

Aanleiding goudkoorts vondst van goudklompje van 804 gram onder wortels Mandacaru-plant



Een nieuwe goudkoorts is gaande in het landelijke gebied van Santa Luz, een gemeente in het noorden van Bahia met een bevolking van 38.00, 270 kilometer verwijderd van de hoofdstad Salvador. Het begon allemaal in februari en bereikte in maart zijn hoogtepunt. Het lijk in april een verzadigingspunt te hebben bereikt. 

De aanleiding was de vondst van een goudklompje van 804 gram, ontdekt door vijf mijnwerkers onder de wortels van een Mandacaru-plant, die typisch in de regio groeit.


De goudklomp werd verkocht voor 93.000 Amerikaanse dollar en nieuws van wat er gebeurd was, verspreidde zich snel over het internet. In een paar weken waren er al 2.000 mensen aan goudzoeken in het gebied.



De exploratie- en prospectierechten van de regio zijn exclusief eigendom van het Canadese goudmijnbedrijf Yamana Gold. De eersten die kwamen, waren goudjagers die het land doorkruisten na het verschijnen van nieuws dat edelstenen en metalen werden gedolven. Voor het grootste deel waren ze niet zo succesvol, slechts kleine 1 grams stenen, als er iets was.

Momenteel zijn het echter de zogenaamde 'faisqueiros' (of 'vonkjes') die het grootste deel van het werk doen doen en in de aarde graven op zoek naar stukjes - of 'vonken' - goud.

Je kunt zowat alles in de regio vinden. Verkopers kunnen flessen water en frisdrank verkopen om goudzoekers te helpen afkoelen van de hitte; Feijoada - de Braziliaanse bonenstoofpot - om goudzoekers sterk te houden; Cachaça - een gedistilleerde drank - om goudzoekers te helpen de vermoeidheid te overwinnen en zelfs parfums van 'beroemde' merken.

Lees het artikel in de originele taal.

(Suriname Mirror/Folha de S. Paulo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten