donderdag 5 april 2018

VS Republikeins Congreslid Joe Wilson wil onderzoek naar TeleSUR-televisienetwerk

'TeleSUR lijkt te handelen onder buitenlandse leiding in belang van zijn opdrachtgever, voornamelijk de regering van Venezuela'


Het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Joe Wilson heeft het ministerie van Justitie gevraagd te onderzoeken of het TeleSUR-televisienetwerk een niet-geregistreerde agent is van het Nicolas Maduro-regime in Venezuela. 'Terwijl de regering de mensen in Venezuela blijft helpen hun land terug te nemen van autoritaire dictators, schrijf ik de regering de bevolking van de Verenigde Staten te helpen door de status van TeleSUR te onderzoeken volgens de Foreign Agents Registration Act', schreef Wilson in een brief van 28 februari aan minister Jeff Sessions van Justitie, aldus The Miami Herald woensdag 4 april 2018.

Wilson voegde eraan toe, dat Telesur 'lijkt te handelen onder buitenlandse leiding en zich bezighoudt met politieke activiteiten in het belang van zijn buitenlandse opdrachtgever, voornamelijk de regering van Venezuela.'

'Het Telesur-netwerk is voor Venezuela wat Rusland Vandaag (Russia Today, RT) is voor Rusland, een propaganda-outfit die zich voordoet als een nieuwsorganisatie die informatie uitzendt die Amerikaanse belangen in Latijns-Amerika ondermijnt', schreef het congreslid.


Wilson's kantoor zei dinsdag 3 april, dat hij geen antwoord krijgt van het ministerie van Justitie.

TeleSUR, geïntroduceerd door wijlen Hugo Chavez en Fidel Castro, staat voor moeilijke tijden. Het begon met uitzenden in 2005 als een alternatief tv-netwerk gefinancierd door de regeringen van Venezuela, Cuba, Uruguay en Argentinië. Later kwamen Bolivia, Nicaragua en Ecuador er bij. Venezuela beheert ten minste 51 procent van de aandelen en de inhoud ervan. Maar, veranderingen in de leiding van de lidstaten zorgde ervoor, dat Argentinië zich terugtrok inn 2016 en Ecuador afgelopen maand, met het argument dat de inhoud van TeleSUR neerkomt op propaganda.

Telesur zendt sinds maart 2015, na een testperiode, rond de klok in Engels uit in het gebied Washington, DC.

(Suriname Mirror/The Miami Herald/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten