donderdag 5 april 2018

Braziliaanse jaguars hebben geleerd om ten minste één dreiging te overleven, overstromingen in de Amazone

'Een jaguar weet haar jongen in de boomtoppen te voeden en groot te brengen'

Een vrouwtjes volwassen jaguar, die een jong heeft, in het Mamiraua Sustainable Development Reserve in Uarini, Amazonas Staat, Brazilië, 5 juni 2017. (Bron foto: Reuters/ Bruno Kelly)

Braziliaanse jaguars, bedreigd door jagers, ranchers en vernietiging van hun habitat, hebben geleerd om ten minste één dreiging te overleven - overstromingen in de Amazone. Ze gaan de bomen in.

Hoewel ze wel 200 kilo kunnen wegen kunnen de grootste Zuid-Amerikaanse katten behendig navigeren in de boomtoppen waar ze verblijven van april tot juli wanneer het regenwoud onder meters diep water staat.

'Het laat zien, dat zelfs als een groot dier, de jaguar, de overstroming kan weerstaan - en zijn jongen in de boomtoppen weet te voeden, fokken en groot te brengen gedurende drie of vier maanden', zegt Emiliano Ramalho, de hoofdonderzoeker voor Project Iauarete, dat wordt beheerd door het Instituto Mamirauá.


'Dit was nog nooit gedocumenteerd voordat we hier de jaguars gingen onderzoeken.'  Het Iauaretê-project houdt toezicht op jaguars in Mamirauá, bestudeert hun relatie met lokale bewoners en zorgt voor het behoud van de soort, die diep in het regenwoud leeft. Het documenteren van het gedrag van de jaguar tijdens het regenseizoen is zeldzaam, met hun lange verblijf in de boomtoppen voor het eerst geregistreerd door de onderzoekers in 2013 na negen jaar monitoring in de regio. 'Maar, van 2016 tot 2018 hebben we in verschillende bezoeken aan het Mamirauá Reservaat voor Duurzame Ontwikkeling, 600 kilometer ten westen van de hoofdstad Manaus, de gefotografeerde jaguars hoog op takken van Amazonas gefotografeerd.' 

In Brazilië 'beschilderde jaguars' genoemd vanwege hun ingewikkeld gevlekte pels zijn jaguars moeilijk te zien in de dichte jungle.

Onderzoekers ontdekten hun gedrag na bijna een decennium van het bestuderen van hen in hun drijvende bases, trotseerden dezelfde omstandigheden die overstromingen tot de deuropeningen van meer dan 10.000 mensen voeren die in het Mamirauá reservaat leven.

Het Iauaretê-project werkt samen met de Uakari Lodge in het reservaat, dat wordt beheerd door een vereniging van lokale bewoners, om ecotoeristische trips aan te bieden, die profiteren van gps-zenders aangebracht op jaguars, zodat toeristen een glimp van de dieren kunnen opvangen. Het doel is om het bewustzijn voor behoud te vergroten en inkomsten te genereren voor bewoners.

Een reis om jaguars te zien die in bomen leven, kost 10.000 reais ($ 3.000) per persoon. Ecotoerisme bevordert betere relaties tussen jaguars en bewoners, die soms angstig of boos zijn, omdat jaguars vee en huisdieren kunnen eten. Lokale inwoner Railgler dos Santos, een veldassistent bij het project, zegt dat het zien van de intense zwarte ogen van een jaguar die vanuit de jungle staart, hem is bijgebleven.

Gerelateerde foto-essay reut.rs/2q4y15b

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten