donderdag 5 april 2018

Vier gezondheidsfunctionarissen gearresteerd in Colombia verdacht van dood 16 baby's

Baby's kregen nepmedicijnen om aandoeningen van de luchtwegen te behandelen



Colombia heeft vier gezondheidsfunctionarissen gearresteerd op verdenking dat ze de dood van 16 baby's hebben veroorzaakt die nepmedicijnen kregen toeegediend om aandoeningen van de luchtwegen te behandelen. De verdachten zijn twee directeuren van farmaceutisch bedrijf Farma Pos, een onafhankelijke tussenpersoon en de persoon die verantwoordelijk is voor de aankoop van medicijnen voor de Laura Daniela Kliniek in de stad Valledupar.


De arrestaties volgen na meer dan een half jaar van protesten, georganiseerd door de moeders van de baby's die zijn overleden in het ziekenhuis, mogelijk omdat ze niet het juiste medicijn ontvingen.

Volgens de openbaar aanklager heeft Farma Pos een nepversie van Survanta ontwikkeld, een medicijn voor baby's met aandoeningen van de luchtwegen.


Het geneesmiddel werd vervolgens verkocht aan het Rosario Pumarejo-ziekenhuis en de Laura Daniela-kliniek, waar enkele pasgeborenen werden behandeld met het nepmedicijn. Aanklagers in Valledupar proberen 'vast te stellen of de levering van het medicijn rechtstreeks verband hield met de dood van sommige van de kinderen die werden behandeld in de maand april 2016.'

De verdachten worden beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht en fraude. Het is onduidelijk of zij verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de baby's.


De gezondheidswaakhond in Colombia heeft het ziekenhuis en de secretaresse van Valledupar sinds vorig jaar onderzocht, nadat ze erachter kwamen dat kinderen nepmedicijnen kregen tussen juni 2017 en januari 2017.

Volgens de waakhond kon het Laura Daniela-ziekenhuis niet de echtheid van de medicijnen kon verifiëren die gekocht waren bij lokale producenten. Gezondheidsautoriteit Supersalud zei in oktober, dat het aan het onderzoeken was of andere ziekenhuizen in de regio ook valse medicijnen hadden gekocht en toegediend.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Caracol/Twitter/LA FM/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten