donderdag 5 april 2018

Dissidente voormalige FARC-rebellen eisen gevangenenruil in ruil vrijlating van Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur

Video toont twee journalisten en chauffeur geketend aan hun nek



Een groep dissidente voormalige FARC-rebellen eist een gevangenenruil in ruil voor de vrijlating van twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur, meer dan een week geleden gekidnapt aan de grens met Colombia, zeiden de gijzelaars in een video, die dinsdag 3 april 2018 werd vrijgegeven.

Colombiaanse tv-zenders hebben de video uitgezonden, die verslaggever Javier Ortega, fotograaf Paul Rivas en chauffeur Efrain Segarra, van de krant El Comercio in Ecuador, aan de nek geketend toont.

'In de handen van de Ecuadoraanse regering zijn onze levens. We willen alleen maar zeggen, dat ze om een gevangenenuitwisseling vragen. Ze vragen drie gevangenen om onze drie levens', zei Ortega.



De groep, die zichzelf het Oliver Sinisterra Front noemt, is een van de vele bendes dissidenten van de guerrilla's van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, die vorig jaar grotendeels demobiliseerden onder een vredesakkoord met de regering.


De dissidenten verwierpen echter het akkoord en zetten de drugshandelactiviteiten voort aan de zuidelijke grens van Colombia met Ecuador, waarbij ze soms Ecuadoraanse veiligheidstroepen aanvallen.

'Het enige wat het Oliver Sinisterra Front vraagt is de uitwisseling, niets anders', zei Ortega, voordat hij zei, hij en zijn collega's fysiek gezond, maar emotioneel radeloos zijn.

De regering van Ecuador zei dinsdag in een verklaring, dat het alle nodige inspanningen zou leveren om de gijzelaars te bevrijden. 'De video is hartverscheurend, we zien ze met kettingen om hun nek, maar we hebben tenminste de wetenschap gemak dat ze OK zijn', vertelde Cristhian Segarra, de zoon van de rijder Segarra, aan journalisten. 'De omstandigheden zijn duidelijk - hun leven is in handen van de Ecuadoraanse staat.'

Colombia looft een beloning van meer dan $ 100.000 uit voor informatie die leidt tot het vangen of doden van de leider van de groep, Walter Artizala, die de naam Guacho draagt.


(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten