donderdag 5 april 2018

Oud-president van Brazilië Lula da Silva mag hoger beroep niet verder in vrijheid afwachten

(Bron foto: Twitter)
Lula zou een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van bouwbedrijf Odebrecht

 
De voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva mag zijn hoger beroep niet verder in vrijheid afwachten. Dat heeft het Hooggerechtshof van het land donderdag 5 april 2018 met zes tegen vijf stemmen besloten. Lula is eerder al in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens corruptie. Hij was tot woensdag op vrije voeten.


Vorig jaar is Lula veroordeeld tot negen jaar cel. Rechter Sergio Moro achtte bewezen, dat Lula voor een miljoen euro aan steekpenningen heeft aangenomen van bouwbedrijf Odebrecht.
OAS zou voor Lula een appartement in Guarujá aan de Atlantische kust gerenoveerd hebben. In ruil daarvoor zou de oud-president het bedrijf opdrachten van oliemaatschappij Petrobras, een semistaatsbedrijf, hebben gegund. Lula verwerpt de aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement.


Maar, ook in het hoger beroep in januari wist de oud-vakbondsleider niet te overtuigen. Integendeel, de rechters verhoogden zijn straf naar twaalf jaar.

Lula is vastbesloten door te vechten tot alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput, maar dat kan nog jaren duren. Het Hooggerechtshof boog zich gisteren over de vraag of de oud-president op vrije voeten mag blijven tot hij is uitgeprocedeerd.
Het hof oordeelde in 2016, dat verdachten aan hun gevangenisstraf moeten beginnen als hun eerste beroep tegen een veroordeling is afgewezen. Dat besluit was echter onderwerp van discussie.


Lula wil weer meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar zal door zijn veroordeling vermoedelijk onverkiesbaar worden verklaard. Toch voert hij de peilingen aan in het politiek verdeelde land. Hij was van begin 2003 tot 2011 al president namens de linkse Arbeiderspartij.

Tijdens zijn ambtsperiode was Lula, ooit begonnen als schoenenpoetser, zeer populair. Ook nu is hij nog geliefd, vooral bij het armere deel van de bevolking. Lula moderniseerde de grootste economie van Latijns-Amerika en verbeterde de leefomstandigheden van miljoenen Brazilianen.


Aanhangers van Lula denken dat hij wordt vervolgd om te voorkomen dat hij weer meedoet aan de verkiezingen. Het is nu aan Sergio Moro om een arrestatiebevel uit te vaardigen, en de verwachting is dat hij dat volgende week al doet.

(Suriname Mirror/Dagblad van het Noorden/De Morgen/El Pais/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten