woensdag 28 maart 2018

'Braziliaanse autoriteiten moeten onmiddellijk aanslag op kantoor Jornal dos Bairros onderzoeken'

Committee to Protect Journalists: 'Brazilië nog steeds een van gevaarlijkste landen Latijns-Amerika voor journalisten'

Schutter vuurt 25 maart rond middernacht minstens drie schoten af op hoofdkantoor weekblad in de stad Paranaguá


Braziliaanse autoriteiten zouden onmiddellijk een recente aanslag op de kantoren van het onafhankelijke weekblad Jornal dos Bairros in de zuidelijke deelstaat Paraná, 26 maart,  moeten onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht brengen, aldus het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ, Committee to Protect Journalists) vandaag, woensdag 28 maart 2018.

Een nog niet-geïdentificeerde schutter vuurde op 25 maart rond middernacht minstens drie schoten af op het hoofdkantoor van de krant in de stad Paranaguá terwijl de weekeditie klaar was om gedrukt te worden, aldus de hoofdredacteur, Gilberto Fernandes.

Jornal dos Bairros bericht voornamelijk over de lokale politiek. Fernandes vertelde CPJ, dat hij eerder anonieme bedreigingen had ontvangen met betrekking tot de berichtgeving door het blad.


'Braziliaanse autoriteiten moeten snel handelen om de verantwoordelijken voor de aanval op de kantoren van Jornal dos Bairros voor de rechter te brengen en laten zien dat aanvallen op de media niet worden getolereerd', zei Natalie Southwick, CPJ's onderzoeksmedewerkster voor Centraal- en Zuid-Amerika. 'Deze meest recente daad van geweld is een grimmige herinnering aan het feit dat Brazilië nog steeds een van de gevaarlijkste landen van Latijns-Amerika is voor journalisten.'

Een woordvoerder van de politie van Paraná, die weigerde haar naam te geven, zei dat er een onderzoek naar de aanval gaande is.

Fernandes vertelde CPJ dat hij thuis was, naast het kantoor van Jornal dos Bairros, toen hij geweerschoten hoorde. De redacteur zei, dat hij op camera's met een gesloten circuit in zijn huis keek terwijl de schutter op het kantoorgebouw vuurde.

'Drie schoten troffen de metalen deur en braken de tweede glazen deur bij de ingang van het gebouw. Als ik had gewerkt, zou ik door de kogel of het vliegende glas zijn geraakt', vertelde hij aan CPJ. Iemand in een zilverkleurige auto heeft de schutter van en naar de locatie gebracht, aldus Fernandes. De redacteur vertelde CPJ, dat hij eerder bedreigingen heeft ontvangen met betrekking tot de plaatselijke berichtgeving. In september 2017 belde een anonieme man met het huis van Fernandes en vertelde zijn dochter, dat hij haar vader zou gaan mishandelen, zei de journalist. In mei 2017 waarschuwde een vriend Fernandes, dat een politieke groep die niet van de artikelen van Jornal dos Bairros bediend was, had gesproken over het onder vuur nemen van zijn kantoren. Fernandes zei dat hij de bedreigingen niet aan de autoriteiten  meldde

'We hebben een onafhankelijke redactionele lijn, we doen de basis van de journalistiek, we horen alle kanten en schrijven de feiten, het maakt niet uit of het een professor of een burgemeester of een vuilnisman is die spreekt', zei Fernandes.
 
Jornal dos Bairros wordt elke maandag verspreid in Paranaguá en de naburige steden Morretos, Antonina, Guaraqueçaba en Curitiba, zei Fernandes.

Twee Braziliaanse journalisten kwamen binnen een week na elkaar om het leven in januari van dit jaar. Straffeloosheid is wijdverspreid in het land, dat de achtste plaats inneemt op de Impunity Index van CPJ, en waar autoriteiten sinds 2015 niemand hebben veroordeeld voor de moord op een journalist.

(Suriname Mirror/CPJ)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten