woensdag 28 maart 2018

Vrouwelijke Braziliaanse sportjournalisten zijn het beu te worden betast, beledigd en gekust

(Bron foto: Silvia Izquierdo/AP)
'Een kus op de mond, zonder mijn toestemming, terwijl ik mijn werk deed ....'


Vrouwelijke Braziliaanse sportjournalisten die het beu zijn dat ze worden betast, beledigd en gekust terwijl ze op het werk zijn, tonen seksuele intimidatie de rode kaart. Een online campagne onder de hashtag #DeixaElaTrabalhar, of #LerHerWork, eist dat de door mannen gedomineerde sportwereld vrouwelijke verslaggevers met respect behandelt. 

Verscheidene vrouwelijke journalisten verschijnen in een campagnevideo die wordt geopend met beelden van Bruna Dealtry, van Esporte Interativo, terugdeinzend voor een voetbalsupporter zonder shirt wanneer hij plotseling haar gezicht kust als ze verslag doet vanuit een drukke fanzone.


'Onlangs gebeurde het ook met mij', zegt een verslaggeefster, voordat een ander eraan toevoegt: 'Wij zijn vrouwen en professionals.' 'We willen gewoon in vrede werken', zegt een ander in de clip, die meer dan 730.000 keer op Twitter is bekeken.

De campagne - die nauw aansluit bij de wereldwijde # MeToo-beweging tegen seksuele intimidatie, vooral op werkplekken - werd zondag 25 maart 2018 opgestart door een groep van ongeveer 50 journalistes en andere media-professionals. Tientallen Braziliaanse voetbalclubs steunen de actie.


'De plaats van de vrouw is waar ze wil - in het stadion, het kantoor, de straat, hier of daar', tweette de voetbalclub Cruzeiro van Belo Horizonte. 'Ze willen gewoon dat hun rechten worden gerespecteerd. Zonder intimidatie.' 'Onze volledige steun. We zijn samen met jullie!', tweette Rio de Janeiro club Vasco da Gama.

Dealtry, die op hoog niveau beachvolleybal speelde voordat ze naar de televisie ging, plaatste de clip van de geforceerde kus op haar Facebook-pagina en kreeg 1,5 miljoen views. 'Een kus op de mond, zonder mijn toestemming, terwijl ik mijn werk deed .... Vandaag voelde ik het gevoel van machteloosheid dat veel vrouwen in stadions, metro's of zelfs gewoon langs de straat voelen', schreef ze.


(Suriname Mirror/AFP/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten