woensdag 28 maart 2018

Deskundigen kritisch over zoveelste reshuffeling ministers door 'coach' Bouterse

'De president moet als coach naar zichzelf kijken'

- 'Hij zou betere keuzes moeten maken bij aanstellen ministers en de noodzaak van vervanging moeten aangeven'
- 'Vervanging een afleidingsmanoeuvre voor de problemen van het land'


'Na het twee tot drie keer vervangen van ministers moet de president als coach naar zichzelf kijken. Hij zou betere keuzes moeten maken bij het aanstellen van ministers en de noodzaak van de vervanging moeten aangeven', aldus politicoloog Hans Breeveld vandaag, woensdag 28 maart 2018, in de Ware Tijd, over de tweede op handen zijnde reshuffeling van het kabinet Bouterse-Adhin. 

Deze keer zouden tien ministers vervangen moeten worden of van ministerie veranderen.

Volgens Breeveld kost de voortdurende vervanging of wisseling van ministers 'onvoorstelbaar veel geld'. Hij noemt de vervanging een afleidingsmanoeuvre voor de problemen van het land.

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen heeft een soortgelijke reactie. Hij deelt de vijf jaren van een regeerteam als volgt in: eerste jaar wennen, tweede jaar werken, derde jaar zaaien, vierde jaar oogsten en vijfde jaar campagne. 'De mensen die nu aan zullen treden hebben niets gezaaid en niets geoogst. Wat gaan ze doen? Rommel opruimen?'

Polanen stelt, dat een minister het beleid van de president uitvoert. In de politiek hebben ministers naar zijn weten weinig te zeggen.

De Grondwet is duidelijk op dit vlak, zegt politicoloog Rudo Banai: de president ontslaat en benoemt ministers. Volgens Banai gaat het meer om het functioneren van het team. Hij vergelijkt de reshuffeling met een voetbalwedstrijd waarbij de coach er alles aan doet om de wedstrijd te winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten