dinsdag 13 maart 2018

Twee woningen te Guyaba onder verdachte omstandigheden kort na elkaar afgebrand

(Bron foto: de Ware Tijd, 'aangeboden')
'Langer dan twintig jaar hebben we geen brand gehad in dit dorp en ineens twee na elkaar'


In het dorp Guyaba aan de Boven-Surinamerivier is zowel zondagnacht als maandagnacht een huis in vlammen opgegaan. Er is vermoedelijk sprake van brandstichting vanwege de verdachte omstandigheden. Bestuursopzichter M. Banai van Guyaba bekijkt samen met het dorpsgezag of de politie ingeschakeld zal worden voor verder onderzoek, meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 maart 2018.

Hugo Topio verliet zondag zijn huis zoals gebruikelijk rond tien uur s' avonds om elders te overnachten. Een uurtje daarna kreeg hij een telefoontje dat zijn huis in brand stond. Toen hij daar aankwam was het volledig afgebrand.

De volgende dag vertrok een tante van Tiopo naar haar kostgrond, waar ze zou overnachten en die nacht is ook haar huis afgebrand.

'Het kan geen toeval zijn dat mijn huis en die van me tante zo zijn afgebrand op de momenten waarbij er geen mensen in de huizen waren', aldus Tiopo. 'Langer dan twintig jaar hebben we geen brand gehad in dit dorp en ineens twee na elkaar. A no kan, wan sani no bun.' 

Tiopo heeft naar zijn weten ruzie met niemand in het dorp en zijn tante ook niet. Evenmin leven zij in onmin met andere families.

De twee huizen waren ongeveer honderd meter verwijderd van elkaar. Van kortsluiting kan geen sprake zijn, omdat ze niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Vanwege de dakbedekking van pinabladeren waren de huizen extra brandgevoelig.

Bestuursopzichter Banai neemt het vermoeden van opzet serieus, omdat sinds hij in het dorp werkzaam is, er nog nooit eerder geconfronteerd is met een woningbrand. Samen met het districtscommissariaat zal dit voorval goed worden besproken. 'Want natuurlijk zijn de mensen bang, naar wat er vanavond zal gebeuren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten