dinsdag 13 maart 2018

Gevaarlijke wegen Peru nemen weer een leven door grondverschuivingen na zware regenval

36-Jarige Santusa Nina Huallpa vindt de dood op weg naar Paucartambo, Cusco-regio


Bij een aardverschuiving zondag 11 maart 2018 op de route die naar Paucartambo leidt, in de regio Cusco, werd een vrouw gedood die op de weg liep. De krant El Comercio maakte maandag 12 maart de identiteit van de vrouw bekend als de 36-jarige Santusa Nina Huallpa, en haar op beeld vastgelegde tragische dood werd direct na het ongeluk naar YouTube geüpload.



Huallpa, blijkbaar in een staat van dronkenschap, lijkt naar de klif te kijken terwijl de eerste rotsen beginnen te vallen, ondanks schreeuwen door voorbijgangers en toeschouwers die haar duidelijk maken om terug te komen.

Op een van de video's is de stem van een vrouw te horen. 'Zeg de vrouw om een stap achteruit te doen ... kijk, de dronken vrouw ... nee!', riep ze in het Spaans.

Het gebied heeft de laatste tijd zware regenval gehad, waardoor de wegen nog gevaarlijker zijn geworden. De aardverschuiving veroorzaakte meer dan een ton aan rotsen en modder om van de klif de afgrond in te storten en het lichaam van Huallpa mee te nemen. Het heeft de lokale autoriteiten en hulpdiensten tot heden aan tijd gekost om het lichaam te vinden en te identificeren.

De gebeurtenis vond plaats toen mensen de weg overstaken naar transferbussen. Ondanks dat de weg werd geblokkeerd, namen andere passagiers een alternatieve route, uiteindelijk arriveerden ze op hun bestemming Cusco.

De staat van de wegen in Peru, vooral in de meer landelijke gebieden tussen de steden, was lange tijd een bron van zorg, met drie dodelijke busongelukken dit jaar alleen op provinciale wegen.

De nieuwssite La Republica stelt, dat de verkeersdoden tussen 2015 en 2017 met 84% zijn toegenomen, met de gevaarlijkste wegen in het zuiden van het land. Chauffeurs hebben te kampen met losse rotsen, mist en afgronden tot 5.000 meter boven zeeniveau, om veilig op hun bestemming aan te komen.

Marco Chauca Valdez, manager van CORATTSA, een gerenommeerd busbedrijf uit Arequipa, vertelde La Republica dat sommige wegenmaatschappijen de wegen niet onderhouden zoals ze zouden moeten.

Het publiek wordt geadviseerd om informele bussen of minibusjes te vermijden en alleen te reizen in bussen van bekende bedrijven die moeten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.



(Suriname Mirror/Peru Reports/El Comercio/Facebook/YouTube/La Republica)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten