dinsdag 13 maart 2018

Veel aandacht in Brazilië voor huwelijk tussen twee lesbiennes, waarvan één Joodse

Apotheker Roberta Gradel en econoom Priscila Raab trouwen in iconisch hotel in Rio

(Bron foto's: Twitter)

'Het was geen Joods huwelijk, omdat een van de bruiden niet Joods is, het was een spiritueel huwelijk met een Joodse symboliek'


Het huwelijk tussen twee lesbiennes, waarvan één Joodse is, in een iconisch Braziliaans hotel, waar veel koningen en koninginnen verblijven, heeft de krantenkoppen gehaald in de grootste natie van Latijns-Amerika. Ongeveer 200 gasten woonden de weelderige bruiloft zaterdag 10 maart 2018 bij in het luxueuze Copacabana Palace Hotel, waar apotheker Roberta Gradel en econoom Priscila Raab onder een huppah trouwden.

Gradel is Joods en Raab is dat niet. 'En ze zeiden ja, ik wil' las de kop van de maandageditie van fe meest invloedrijke krant van Rio, O Globo, naast een grote foto van de bruiden die zoenen onder de overkapping.


Sociale media in het land werden tijdens de ceremonie overspoeld met foto's en video's van het paar. 'Ik ben heel blij, dat ik kan deelnemen aan de omverwerping van de muur van vooroordelen en vals moralisme dat homoseksuele verbintenissen verhinderde', zei feestplanner Ricardo Stambowsky, die zijn eerste homohuwelijksceremonie organiseerde, aan de lokale media.

Het was de eerste keer in 95 jaar dat een homo-huwelijk plaatsvond in het Copacabana-paleis. Het is een iconisch art deco-meesterwerk dat tegenover het witte zandstrand van Copacabana staat.

Het homohuwelijk is sinds 2013 legaal in Brazilië, na een besluit van de National Justice Council, dat notarissen van elke Braziliaanse staat regelt om homohuwelijken te verrichten.

In vier jaar tijd hebben 15.000 paren van gelijk geslacht zich volgens het agentschap officieel geregistreerd om te trouwen. Homo's van hetzelfde geslacht werden al sinds 2004 wettelijk erkend. Gradel en Raab volgden de Joodse huwelijkstradities, waaronder elkaar niet zien in de week voorafgaand aan de bruiloft en in zeven cirkels om elkaar heen lopen als een symbool van iedereen die het epicentrum wordt van het leven van de ander. Beide vrouwen braken ook een glas onder de huppah.

David Alhadeff, een cantor van oudsher bij orthodoxe, conservatieve en hervormde synagogen, voerde de ceremonie uit. 'Het was geen Joods huwelijk, omdat een van de bruiden niet Joods is, het was een spiritueel huwelijk met een Joodse symboliek', vertelde hij  het Jewish Telegraphic Agency, JTA. 'Het is erg belangrijk om de unie te verwelkomen van twee mensen die van elkaar houden, ongeacht hun geloof, geslacht of wat dan ook. Ik voel me heel gelukkig en vereerd om een eenheid te kunnen zegenen, waar liefde, die geen grenzen of grenzen zou hebben, soeverein is.'

Alhadeff is niet in dienst van een synagoge en heeft daarom verklaard, dat hij vrij is om elk type huwelijk uit te voeren, inclusief interreligieuze en homohuwelijken. 'Ik volg mijn perceptie van wat ik beschouw als de behoeften van het Jodendom tegenwoordig', zei hij. 'De Joodse bruid is erg gebonden aan de tradities en vroeg me om de symboliek van een Joods huwelijk te reproduceren vanwege het belang dat het voor haar had.'

(Suriname Mirror/Jewish Telegraphic Agency/Globo/Veja Rio/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten