dinsdag 13 maart 2018

Venezuela wil handel drijven met India met gebruik van de Indiase munteenhheid

'We willen helemaal geen dollar gebruiken'


Venezuela wil met India handel drijven met als betaalmiddel de Indische roepie (rupee), zij de minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza maandag 12 maart 2018. Arreaza zei, dat Venezuela wil dat India zijn olie koopt met behulp van de Indiase roepie, die het Zuid-Amerikaanse land op zijn beurt kan gebruiken voor de handel in Indiase voedingsproducten en medicijnen. 

De regeling voor de handel in Indiase roepie bestaat momenteel tussen Iran en Bhutan en Venezuela wil een soortgelijke regeling met India. 'We willen helemaal geen dollar gebruiken', vertelde Arreaza aan verslaggevers.

Arreaza zei, dat zijn land een soortgelijke overeenkomst heeft met Turkije, China en Rusland. Hij zei dat een voorstel in dit verband werd besproken met de Financiën en de Petroleum ministeries van India.


'We willen technologie, voedingsproducten en medicijnen importeren door met (Indiase) roepies te betalen en ze zullen ons (Venezuela) niet in Amerikaanse dollars, maar in roepies betalen', zei hij.

De reden die achter deze valuta-actie verhuizing wordt genoemd, zijn de sancties die door de VS zijn opgelegd. Bijna 44 Venezolanen zijn nu gesanctioneerd door de regering van de Verenigde Staten, waaronder president Nicolas Maduro zelf, die door de regering-Trump een 'dictator' wordt genoemd. Momenteel vindt de handel tussen India en Venezuela plaats met behulp van de dollar.

De publieke sector heeft aanzienlijk geïnvesteerd in de oliesector van dat land. Het Zuid-Amerikaanse land is de op een na grootste olieleverancier van India.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, die in India was om de oprichtingsconferentie van de Internationale Solar Alliantie bij te wonen, zei dat president Maduro het evenement wilde bijwonen, maar hij moest het plan laten vallen vanwege de peilingen thuis. 'Nadat president Maduro hopelijk wordt herkozen, zal hij India bezoeken en ook een uitnodiging uitbrengen aan premier Narendra Modi om Caracas te bezoeken', zei hij.


De minister van Buitenlandse Zaken zei, dat hij tijdens zijn bezoek zijn Indiase tegenhanger Sushma Swaraj heeft ontmoet en manieren om de samenwerking te verbeteren heeft besproken.

(Suriname Mirror/Times of India/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten