woensdag 24 januari 2018

Assemblee neemt gewijzigde Wet Verdovende Middelen aan

'Met de aanname van de wet is Suriname verder op lijn met internationale verdragen'

Wet betekent niet, dat telen van hennep is toegestaan, daarvoor is aanvullende wetgeving nodig

 
De gewijzigde Wet Verdovende Middelen (zie onderaan) is gisteravond aangenomen met algemene 33 stemmen, aldus vandaag, woensdag 24 januari 2018, Starnieuws. In deze wet is cannabis met een Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte van 1,5% voor medicinale doeleinden niet meer illegaal. Hoewel de teelt van vezelhennep voor industriële doeleinden theoretisch mogelijk wordt, is er een wet nodig voordat mensen over kunnen gaan tot telen van hennep. Die wet moet nog worden gemaakt. 

Door deze wetswijziging worden regelingen getroffen om stoffen die bij de illegale productie van verdovende middelen worden gebruikt, tegen te gaan.

Assembleelid Roché Hopkinson (NDP), die voorzitter was van de commissie die de openbare behandeling van de wet had voorbereid, zei dat zeven maanden geleden de discussie is begonnen. Er is flink gedebatteerd in en buiten het parlement over de mogelijkheden van industriële hennep. De wet is een compromis geworden, waarbij diverse aanpassingen door de commissie zijn gedaan. Hopkinson zei dat er prettig is samengewerkt in de commissie, waarbij vooral de bijdrage van Krishna Mathoera en Dew Sharman (beiden van VHP) als deskundigen, cruciaal waren.

Mathoera voerde aan, dat zij niet tevreden is over de wijze waarop de regering de controle uitoefent. Suriname leidt internationaal imagoschade door de grote hoeveelheden cocaïne uit Suriname die onderschept worden.

De VHP-fractie had ook moeite met de beschikkingen die minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft verstrekt voor wetenschappelijke doeleinden en onderzoek. De formulering moest zorgvuldiger zijn en het controlemechanisme is niet voldoende.

Hopkinson antwoordde op vragen, dat met de aanname van de wet Suriname verder op lijn is met internationale verdragen. Hij is van plan met een initiatiefwet te komen voor de tweede wet die aangekondigd is. Zolang die wet er niet is, kan niet overgegaan worden tot telen van hennep, omdat daarvoor de uitvoeringsbesluiten nodig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten