woensdag 24 januari 2018

Onderzoek naar crash Hi-Jet helikopter nog niet afgerond

Krankzinnig verzonnen complottheorieën over gevonden wrak blijven rondspoken op social media

- 'Het zou een scenario zijn en de skeletten van andere mensen en het zou niet dezelfde helikopter zijn'
- 'Gemeenschap moet nooit uit oog verliezen dat de twee medewerkers zijn overleden bij het uitvoeren van een opdracht voor de staat Suriname'


Vorig jaar december is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het neerstorten van een Hi-Jet helikopter eind mei 2015. Het onderzoek staat onder toezicht van de procureur-generaal. Zowel de politie als de autoriteiten in de luchtvaartsector zijn betrokken bij dit onderzoek. Over de voorlopige bevindingen van het onderzoek is niets bekend. Hi-Jet zelf heeft intern haar eigen bevindingen geformuleerd. 

'Wij hebben onze eigen reconstructie gemaakt. Als de autoriteiten ons nodig hebben, zijn wij bereid om de feiten te overleggen. Wij wachten echter rustig op hun, omdat wij ons niet willen opdringen. Wij willen het officieel justitieel onderzoek ook niet beïnvloeden', zegt Omar Terborg, voorzitter van de Rad van Commissarissen bij Hi-Jet, dinsdag 23 januari 2018, in het Dagblad Suriname.

De plaats delict is nog steeds niet prijsgegeven, de helikopter is nog niet vrijgegeven. Hieruit valt ook te concluderen, dat Hi-Jet zich nog niet zou kunnen melden bij de verzekeraar. Volgens de wet dient elk luchtvaartuig verzekerd te worden. De kisten krijgen anders van de CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) geen groen licht om te mogen vliegen. De helikopter was verzekerd in Amerika, met als tussenstation Trinidad en Tobago.

De overblijfselen van piloot Donavan van Embricqs (40) en technicus Ryatno Kertodikromo (38) zijn ook nog in onderzoek bij de politie. Er is momenteel een gespecialiseerd DNA-onderzoek gaande. Hoogstwaarschijnlijk komen er ook deskundigen uit het buitenland.

'Het probleem is dat wij deze kist bijkans twee jaren niet konden vinden. Een crash was niet bevestigd. Er waren een heleboel speculaties als zou de kist zijn doorverkocht of de kist in Colombia zat. Bij de vondst van deze kist is dat deel ontzenuwd. Echter zegt men ook nu, dat het een scenario is en dat het skeletten zijn van andere mensen en het niet dezelfde helikopter is. Des temeer vraag ik dan om het onderzoeksresultaat af te wachten. Wij hebben er dus ook belang bij dat wij de resultaten samen met de familie krijgen. Dan stappen wij naar de verzekeringen. Tot nu toe heeft de verzekeraar het recht om ons informatie te onthouden, totdat het rapport is vrijgegeven', aldus Terborg.

Hij zegt wel gehoord te hebben dat de Nederlandse autoriteiten hun medewerking hebben toegezegd in het onderzoek. Meer details kon hij ook niet vrijgeven.

Hi-Jet had toentertijd ook publiekelijk een belofte gedaan, de vinders van de kist te zullen belonen. Ook hier meent Terborg dat het bedrijf gebonden is aan het onderzoek. 'Te meer waar men op social media zegt dat er sprake is van een scenario en dat wij die kist langs de weg hebben gegooid met een paar botten. Met betrekking tot de uitkering van die beloning zijn wij ook genoodzaakt om dat stuk van de Justitie af te wachten. Als Justitie bevestigt dat het de Hi-Jet helikopter is en de desbetreffende personen, kunnen wij die claim indienen bij de verzekering, en vervolgens overgaan tot invulling van de publiekelijke belofte.'

Het bedrijf kent haar kist en is ervan overtuigd dat het haar heelikopter is. De vinders van de helikopter zijn volgens Terborg al vastgesteld. Zij wenst echter de resultaten van het onderzoek af te wachten om de vele negatieve verhaaltjes de wereld uit te helpen.

Terborg benadrukt dat de gemeenschap nooit uit het oog moet verliezen dat de twee medewerkers zijn overleden, bij het uitvoeren van een opdracht voor de staat Suriname. 'Wij hebben een heel moeilijke vliegopdracht uitgevoerd, welke werd geweigerd door andere vliegbedrijven. Deze jongens zijn dus in de line of duty gesneuveld. Desnoods kunnen wij hen postuum eren. Het zou de familie en het bedrijf goed doen', aldus Terborg.

Het ruim twee jaar vermiste toestel van Hi-Jet Helikopter werd eind november gevonden op de berg Njang Basi Gado, in het district Sipaliwini. Met het toestel zijn ook de overblijfselen van piloot Van Embricqs en technicus Kertodikromo gevonden. De vondst werd gedaan door een groep inheemse woudkappers (6) van een Maleisisch houtkapbedrijf.

Tijdens de zoektocht naar de twee  medewerkers van Hi-Jet, die ruim 20 maanden had geduurd, werd ook dit gebied uitgekamd. Echter werd meegegeven, dat de oudere zoektocht de plek des onheils met 25 tot 28 kilometer heeft gemist. De woudkappers waren bezig lijnen open te kappen om het gebied in kaart te brengen. Voor Hi-Jet was de vondst een wonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten