woensdag 24 januari 2018

Venezuela houdt uiterlijk 30 april presidentsverkiezingen

Huidig president Nicolás Maduro zal vrijwel zeker voor herverkiezing gaan


Venezuela houdt uiterlijk 30 april presidentsverkiezingen. Dat heeft de regeringsgezinde wetgevende vergadering bepaald. De socialistische leider Nicolás Maduro zal vrijwel zeker voor herverkiezing gaan, terwijl de oppositie in wanorde verkeert en verschillende boegbeelden uitgesloten zijn van deelname.

Een verkiezingsdatum begin dit jaar was algemeen verwacht, omdat de heersende socialistische partij probeert te profiteren van Maduro’s recente machtsconsolidatie en wanorde bij de oppositie die hem als een dictator beschouwt.

Tijdens een toespraak vandaag, woensdag 24 januari 2018, pleitte Diosdado Cabello, van de Socialistische Partij, voor een snelle verkiezing in het olierijke, maar door een recessie getroffen land van 30 miljoen mensen.


'Het verkiezingsproces moet in de eerste vier maanden van het jaar 2018 worden gehouden', zei hij. 'We hebben maar één kandidaat', voegde hij eraan toe, in een duidelijke verwijzing naar Maduro (55).




De verkiezing komt voor de oppositie op een slecht moment. De meest populaire leiders zijn bijna allemaal uit de politiek, gevangen gezet, in ballingschap of uitgesloten van hun ambt.

Voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles stelt, dat de regering zo onpopulair is, dat zij de stemming kan verliezen. 'De regering en haar leiders irriteren de meerderheid van de Venezolanen,' tweette hij en spoorde de oppositie aan zich te verenigen om de democratie te redden.


Capriles kan niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen, omdat hij in april vorig jaar voor vijftien jaar is verbannen uit de openbare dienst voor het verkeerd beheren van openbare middelen als gouverneur van de deelstaat Miranda. Hij ontkent en zegt dat de aanklacht politiek gemotiveerd was.

Maanden van protesten vorig jaar konden Maduro niet verjagen, maar resulteerden in ten minste 125 doden. Hoewel Maduro impopulair is vanwege de ongebreidelde voedseltekorten en ’s werelds hoogste inflatie, profiteert hij van een goed geoliede politieke machine en een meegaand wetgevend orgaan.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Het Laatste Nieuws/New York Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten