woensdag 24 januari 2018

Peru legt omstreden wegennetwerk aan in een afgelegen gebied van het Amazone regenwoud

Enkele uren na vertrek paus uit Peru is goedgekeurde wet in het staatsblad gepubliceerd....


 Binnen de zone bevinden zich 4 nationale parken en leven 5 inheemse stammen die tot nu toe in vrijwillige isolatie leven


Peru heeft voor een wet gestemd die toelaat dat een nieuw wegennetwerk wordt aangelegd in een afgelegen gebied in het plaatselijke regenwoud. Daardoor kunnen de kwetsbare bossen en de woonplaats van verschillende inheemse stammen bedreigd worden, iets waarvoor de paus tijdens zijn recente bezoek aan het land nog voor waarschuwde. 

De pas goedgekeurde wet handelt specifiek over de regio Purus, een deel van het Amazonewoud tegen de grens van Peru met Brazilië. Binnen de zone liggen vier nationale parken en het huist vijf inheemse stammen die tot nu toe in vrijwillige isolatie leven.

Het geplande nieuwe wegennetwerk bevat onder andere een snelweg van 277 kilometer lang en kan leiden tot een ontbossing van 2.750 vierkante kilometer.

De timing voor de goedkeuring is opvallend, omdat de paus net nog zijn bezorgdheid heeft uitgedrukt over de bedreiging van de tropische regenwoud in het land. Tijdens zijn bezoek aan Peru vorige week zei hij, dat er 'enorm veel druk wordt gezet op de inheemse bevolking van het Amazone-woud door de belangen van de grote industrieën'.

Enkele uren na het vertrek van de leider van de Kerk uit Peru werd de goedgekeurde wet in het staatsblad gepubliceerd.

(Klik op afbeeldingen voor groot exemplaar)

'De regering heeft duidelijk niet nagedacht over de woorden van de paus', stelt Lizardo Cauper, directeur van de Peruaanse federatie van inheemse inwoners van het Amazonewoud. 'Wegen brengen buitenstaanders naar ons land om hier hout te kappen en voor verkeer te zorgen. Bovendien trekt het drugshandelaars en illegale mijnhandel aan.'

Een Peruaanse rechtbank oordeelde recent nog, dat de bescherming van het regenwoud van nationaal belang is. 'Maar deze wet gaat daar lijnrecht tegen in', zegt Julia Urrunaga van het Peruviaanse Agentschap voor Milieu-onderzoek in The Guardian. Zo’n 95% van de ontbossing gebeurt op 6 kilometer afstand van een weg, stelt de organisatie.

(Suriname Mirror/Metro/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten