vrijdag 28 september 2018

Vereniging Bedrijfsleven Curaçao: 'Is eigen gulden of dollarisatie het beste is voor Curaçao?'

Centrale Bank adviseert om over te gaan tot introductie van de ‘Caribische gulden’


De vraag welk monetair stelsel – een eigen gulden of dollarisatie – het beste is voor Curaçao zou de leidraad moeten zijn bij het nemen van een eindbesluit daarover. Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in haar september 'Newsletter' (zie hierna), die verder aangeeft te willen weten of het advies van de huidige directie van de Centrale Bank CBCS om de ‘Caribische gulden’ in te voeren op dit uitgangspunt is gebaseerd dan wel dat het in 2010 genomen politiek besluit hiertoe de basis vormt. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 28 september 2018.

Hiermee reageert de VBC op wat Leila Matroos-Lasten, waarnemend presidente van de Centrale Bank, in haar speech verklaarde, toen zij vorige week te gast was bij de VBC-lunch. 'Curaçao en Sint Maarten vormen sinds 10-10-‘10 een monetaire unie. Afgesproken was dat er een gemeenschappelijke nieuwe munt ingevoerd zou worden. Acht jaar na dato heeft dit nog niet plaatsgevonden.'



In het Strategisch Plan 2018-2020 van de CBCS, zo vervolgt VBC in de jongste Newsletter, wordt door de directie van de Centrale Bank melding maakt, dat zij de overheden adviseertn om over te gaan tot introductie van de ‘Caribische gulden’ al dan niet in combinatie met invoering van een digitale munt. 'De vraag rijst waarom het toentertijd genomen politiek besluit (nog) niet is uitgevoerd', schrijft de VBC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten