vrijdag 28 september 2018

Binnenlandse Zaken begroot voor 2019 Srd 12 miljoen voor verdere ontwikkeling Kustwacht

Voor bouw nieuw hoofdkwartier voert ministerie bijna Srd 1.9 miljoen op


Voor de verdere ontwikkeling van de Kustwacht in 2019 is Srd 12 miljoen gereserveerd op de ontwerpbegroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er moet nog veel gebeuren voordat de dienst optimaal kan functioneren, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 28 september 2018. 

Zo moeten er steunpunten in verschillende districten komen en personeel worden aangetrokken, maar nog belangrijker, er moet een hoofdkwartier worden opgezet. Voor de opzet van een nieuw hoofdkwartier heeft het ministerie bijna Srd 1.9 miljoen opgebracht. Het kantoor van de Kustwacht staat op het terrein van de Maritieme Autoriteit Suriname aan de Cornelis Jongbawstraat. Het is de bedoeling dat een deel van dit terrein eigendom wordt van deze organisatie. Dan kan de kazerne worden opgezet, waardoor permanente bemensing mogelijk zal zijn.

Ook wordt ruim Srd 700.000 uitgetrokken voor walfaciliteiten, waardoor de vaartuigen bij de kazerne kunnen aanmeren.

De Wet op de Kustwacht is in februari 2017 goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Maar, volgens de begroting van het ministerie moet nog veel worden gerealiseerd, voordat optimaal kan worden opgetreden.

De dienst lag in april en mei zwaar onder vuur na het bloedbad onder vissers voor de Surinaamse kust. Er zou niet slagvaardig zijn opgetreden. Niet alleen het gemis van een kazerne en eigen walfaciliteiten deden zich gevoelen, maar ook de personele invulling bleek een teer punt. Een boot moest terugkeren, omdat er geen hulpofficier van Justitie - in dit geval een politie-inspecteur - aan boord was.

De Kustwacht is door de wet een autonome organisatie met opsporingsbevoegdheid geworden en haar juridische zaken vallen rechtstreeks onder de procureur-generaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten