vrijdag 28 september 2018

72 Voormalige FARC-strijders in Colombia zijn al vermoord sinds tekenen vredesakkoord

Staat slaagt niet in controleren door gedemobiliseerde FARC-strijders achtergelaten gebieden


In Colombia zijn twee voormalige strijders van de gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) aangevallen in het Cauca-departement. Een van hen, John Faber Gomez, die ook lid was van de National Protection Unit, stierf als gevolg van de wonden die hij opliep. 

De Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC)-partij veroordeelde de aanval en eiste veiligheidsgaranties van de regering.

'Vrede is in rouw. In de Cauca-afdeling werd een lid van de National Protection Unit en onze partij @ FARC_EPueblo vermoord, 72 voormalige strijders zijn al vermoord. #WeDemandTheRighttoLife #ThatPeaceDoesNotCostUs Our Life #WeWorkForPeace #TheyAreKillingUs', tweette Pablo Catatumbo dinsdag 25 september 2018.


Het systematisch richten op sociale leiders, mensenrechtenverdedigers en voormalige guerrillastrijders van de FARC is een van de belangrijkste obstakels voor de vrede geworden, vooral omdat de staat er niet in is geslaagd de controle te garanderen over de gebieden die door de gedemobiliseerde FARC zijn achtergelaten.

In het kader van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, ontmoette de VN-secretaris-generaal, Antonio Guterres, de Colombiaanse president Ivan Duque om zijn inzet voor het Colombiaanse vredesproces te bekrachtigen en benadrukte hij de urgentie van het bieden van veiligheid en ontwikkeling aan conflictgebieden.

Cauca, Nariño en Antioquia zijn de departementen die het grootste aantal moorden registreren. Mensenrechtenorganisaties hebben het Openbaar Ministerie van het land aangeklaagd wegens het ontbreken van een onderzoeksstrategie die rekening houdt met het bestaan ​​van paramilitaire groepen en de systematische aard van de moorden op voormalige strijders en sociale leiders.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Analisis Urbano/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten