vrijdag 28 september 2018

Braziliaans staatsoliebedrijf Petrobras betaalt 853 miljoen dollar boete in corruptiezaak

'Corruptie van bedrijf uitgevoerd door bestuurders en ambtenaren die daar niet meer werken'

'Het bedrijf is het slachtoffer geworden van corruptie'


Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras is donderdag 27 september 2018 akkoord gegaan om een ​​boete van 853 miljoen Amerikaanse dollar te betalen om een corruptie onderzoek tegen het bedrijf te beëindigen.

Petrobras, dat ook het grootste bedrijf van Brazilië is, zegt in een verklaring dat de boetebetaling was overeengekomen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Door de boete te betalen zal Petrobras potentiële geschillen over corruptie op Amerikaans grondgebied voorkomen.

Met de betaling zeggen zowel SEC als het ministerie van Justitie dat de corruptie van het bedrijf is uitgevoerd door bestuurders en ambtenaren die daar niet meer werken en dat het bedrijf het slachtoffer is geworden van corruptie.

'Het bedrijf zal een voorziening van 853,2 miljoen Amerikaanse dollar erkennen', bevestigde Petrobras. Tachtig procent van het bedrag, zo'n 682,6 miljoen Amerikaanse dollar, gaat rechtstreeks naar de Braziliaanse federale openbare aanklagers, die het moeten toewijzen voor gebruik in sociale en transparantieprojecten. De resterende 20 procent wordt gelijk verdeeld tussen SEC en het ministerie van Justitie.

De overeenkomst kwam bijna vijf jaar na de lancering van een belangrijk onderzoek naar Lava-Jato door de Braziliaanse politie om corruptie in het land. Het onderzoek bracht een groot internationaal netwerk van corruptie aan het licht, met inbegrip van huidige en voormalige presidenten en politici van hoog niveau in Latijns-Amerikaanse landen. Aan het begin van het jaar stemde Petrobras ook in met het betalen van meer dan 2,9 miljard Amerikaanse dollars aan Amerikaanse beleggers, die het aan de kaak stelden voor schade veroorzaakt door corruptie.

(Suriname Mirror/Xinhua/VOA News/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten