vrijdag 28 september 2018

Ministerieel toezichthouder HNO (Curaçao) Stanley Betrian dringt aan op een parlementaire enquête

Nieuwe ziekenhuis kost 200 miljoen gulden meer dan oorspronkelijk begroot

'Oorzaak van die extra kosten ligt in het verleden en dus niet bij Camelia-Römer'


De ministeriële toezichthouder van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO), Stanley Betrian, dringt aan op een parlementaire enquête. Deze zou betrekking moeten hebben op de totstandkoming van het HNO en alle beslommeringen, waardoor het nieuwe ziekenhuis 200 miljoen gulden meer kost dan oorspronkelijk begroot. Zo meldde Betrian gisteren in een persbericht, aldus vandaag, vrijdag 28 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

In de hoedanigheid van ministeriële supervisor is Betrian in zijn wiek geschoten door alle kritiek die de huidige regering – in het bijzonder minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer (PIN) – krijgt vanwege het feit dat de nieuwbouw meer gaat kosten dan was begroot.

Volgens Betrian ligt de oorzaak van die extra kosten in het verleden en dus niet bij Camelia-Römer, die al de zevende minister is die zich uit hoofde van haar functie dient bezig te houden met de komst van het nieuwe ziekenhuis.

'De extra kosten dateren van de periode waarin er werd geschoven met het nieuwe hospitaal. Het zou gebouwd worden op het terrein van Scadta, het oude Amstel-terrein. Er was zelfs al begonnen met de voorbereidingen. De loaders zouden in de derde week van januari 2013 beginnen toen de voorbereidende werkzaamheden gestaakt moesten worden op last van de toenmalige regering. In april 2013 heeft het parlement ingestemd met de incrementele bouw van Sehos. Daarna heeft de regering-Asjes besloten tot de bouw van het voor Scadta-eiland ontworpen ziekenhuis te Otrobanda. Er moest daar eerst worden gesloopt en vervolgens moest het terrein bouwrijp worden gemaakt. Daar zijn veel extra kosten in gaan zitten. Ik zou in dit kader een parlementaire enquête aanraden om uit te zoeken wat er toen op politiek niveau allemaal is gebeurd en welke afspraken en beloften er zijn gemaakt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten