vrijdag 28 september 2018

Peru tekent bij VN in New York de Escazú Overeenkomst - Suriname nog geen ondertekenaar

'We hebben morele verplichting om onze planeet te beschermen voor volgende generaties'


Peru is aan boord gesprongen van een historisch milieubeschermingspact naast overige Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Bekend als de Escazú Overeenkomst, werd het pact tussen de landen gesloten tijdens de 73e Algemene Vergadering van de VN in New York, waar wereldleiders bijeenkomen.

De langere naam voor het akkoord is de 'Regional Agreement on Access to Information, Public Participation and Justice in Environmental Matters in Latin America and the Caribbean'.


De huidige regering van Peru heeft gezegd, dat klimaatverandering een prioriteit is voor het land en de regio, vooral als het gaat om de bescherming van gemarginaliseerde gemeenschappen. 'De mogelijkheid om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen effectieve toegang tot informatie te geven en milieu-gerechtigheid te bevorderen is een prioriteit', zei minister van Milieu, Fabiola Muñoz.


Ze voegde eraan toe, dat transparantie van fundamenteel belang is voor de regering om te benadrukken.

President Martin Vizcarra herhaalde die verklaringen van zijn minister van Milieu. 'We hebben de morele verplichting om onze planeet te beschermen voor de volgende generaties en om onze burgers het recht op een gezond milieu te garanderen', zei Vizcarra vanuit New York.

'Dit is een persoonlijke overtuiging en een politieke overtuiging voor de staat, en daarom verzeker ik u dat Peru acties op nationaal en internationaal niveau zal blijven ondersteunen om de klimaatverandering effectief te bestrijden.'

Het pact tussen Peru en 12 andere landen in de regio is zes jaar in de maak, volgens Muñoz. De overeenkomst van Escazú wordt als zodanig genoemd, omdat het pact aanvankelijk in maart werd aangenomen in de Costa Ricaanse gemeente Escazú. Suriname had de overeenkomst vrijdag 28 september 2018 nog niet getekend.



(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter/Scribd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten