donderdag 20 september 2018

Oud-vicepresident Guatemala Eduardo Stein speciale VN-afgezant voor Venezolaanse vluchtelingen en migrante

(Bron foto: UNHCR/Ed Betz)
Stein moet coherente, geharmoniseerde regionale aanpak situatie in Venezuela bevorderen


Voormalig vicepresident van Guatemala Eduardo Stein is benoemd tot 'Joint Special Representative' voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten, zo kondigden de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) en IOM (International Organization for Migration) woensdag 19 september 2018 aan in dit gezamenlijk persbericht.


Vier jaar van recessie hebben 1,6 miljoen mensen sinds 2015 Venezuela zien ontvluchten, zegt de VN, waardoor Stein, vicepresident tussen 2004 en 2008, 'een coherente en geharmoniseerde regionale aanpak van de situatie in Venezuela moet bevorderen in coördinatie met nationale regeringen, internationale organisaties en andere relevante belanghebbenden , zeiden de UNHCR en de IOM in hun verklaring.

Colombia, worstelend om de vloed van migranten uit Venezuela het hoofd te bieden, stuurde minister van Buitenlandse Zaken Carlos Trujillo naar Genève om een ​​noodfonds op te eisen en een hoge ambtenaar belast met het VN-antwoord op de crisis. 'Hoe eerder hoe beter,' had Trujillo verslaggevers verteld, nadat hij maandag de nieuwe VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet had ontmoet.

Colombia, dat een 2.200 kilometer lange lange grens met Venezuela deelt, heeft meer dan een miljoen migranten heeft opgenomen. 'We zijn zeer bezorgd over de trend die deze cijfers vertegenwoordigen, want als dit doorgaat, zullen er aan het eind van het jaar bijna vier miljoen Venezolanen buiten hun land zijn', zei de minister.

(Suriname Mirror/France24/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten