donderdag 20 september 2018

Regering van Uruguay geen voorstander militair ingrijpen in Venezuela

'Uruguay zal nooit een gewapende interventie steunen als een oplossing voor een interne crisis'

Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle van Suriname: 'Suriname geen voorstander van wapengeweld in regio'


De regering van Uruguay heeft dinsdag 18 september 2018 officieel uitspraken van Luis Almagro, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van het land en secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die opriep tot 'een militaire interventie gericht op het omverwerpen van het regime van Nicolas Maduro', verworpen.

Het Uruguayaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat momenteel wordt geleid door Rodolfo Nin Novoa, herhaalde de 'toewijding van het land aan het internationaal recht en vreedzame oplossing van controverses, versterking van de democratie en de justitiële gelijkheid tussen staten', en benadrukte het 'nooit een gewapende interventie zal steunen, in elk land van de regio als een oplossing voor een interne crisis'.


Almagro's opmerkingen werden vorige week gemaakt tijdens een bezoek aan de Colombiaanse stad Cucuta, dagen nadat een artikel in The New York Times clandestiene contacten openbaarde tussen ambtenaren van de Verenigde Staten en een factie binnen het Venezolaanse leger, die geïnteresseerd is in het organiseren van een coup tegen president Maduro.

Sindsdien hebben verschillende Latijns-Amerikaanse leiders Almagro's opmerkingen veroordeeld. De Boliviaanse president Evo Morales reageerde via Twitter. 'Hij bevestigt, dat hij niet langer secretaris-generaal van de OAS is om een ​​civiele agent te worden van Trump's coup plots.'


In een poging om kritiek te weerspreken, maakte Almagro een video waarin hij beweert dat hij verkeerd begrepen was, maar blijft aandringen op de internationale gemeenschap om op te treden tegen de Venezolaanse regering, door de economische en politieke situatie in het Zuid-Amerikaanse land te vergelijken met de genocide in Rwanda. 'Miljoenen mensen worden vermoord, gemarteld, ontheemd in Venezuela, en laat ik het maar niet hebben over de doden', zei Almagro die lakse taal rechtvaardigt vanuit het internationale principe van non-interventie.


Zijn verklaring heeft de terugslag in zijn thuisland niet gestopt. De communistische partij van Uruguay verzocht om zijn uitzetting van de brede frontcoalitie, en het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land uitte zijn bezorgdheid 'over de mogelijkheid concepten of doctrines te introduceren die in andere contexten worden gebruikt en die niet vergelijkbaar zijn met de situatie in de regio, als een voorwendsel om een gewapende interventie.'


Suriname kan zich ook niet vinden in de opmerkingen van Almagro, dat een militair ingrijpen in Venezuela niet mag worden uitgesloten. 'De kwalificatie van de regio als zone of peace blijft onder alle omstandigheden recht overeind. Daarom is Suriname geen voorstander van wapengeweld in onze regio , zei minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle dinsdag 18 september 2018 in de Ware Tijd.

De bewindsvrouwe voegde eraan toe, dat Suriname steeds heeft aangegeven dat conflicten alleen via dialoog worden opgelost. Daarbij moeten de principes van niet-inmenging en non-interventie in binnenlandse aangelegenheden van souvereine staten in acht worden genomen.
Pollack-Beighle: 'Oorlogsgeweld heeft overigens overal ter wereld bewezen niet tot duurzame vrede te leiden. Suriname zal alle partijen blijven oproepen tot dialoog en respect voor democratische principes.'

Vorig jaar augustus had president Desi Bouterse al aangegeven, dat zijn regering geen voorstander is van militair ingrijpen. Met andere leiders in de regio zouden mogelijkheden bekeken worden om de situatie in Venezuela te helpen verbeteren. Paramaribo wilde wel meewerken aan een model van overleg. In zo'n model zouden zowel de regering van president Maduro als de oppositie zich in terug moeten vinden. In hoeverre deze interventies zijn gekomen en of ze resultaat hebben opgeleverd is onduidelijk.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten