donderdag 20 september 2018

Oud nieuws in nieuw jasje nu Suriname weer ten gunste van Japan heeft gestemd in Walviscommissie

Surinaamse 'milieuorganisaties' laten verwerpelijk stemgedrag Suriname in IWC al jaren links liggen


'Suriname laat zich omkopen door Japan, door tegen te stemmen. We gaan voorbij aan het groter plaatje. Als de walvissen er niet meer zijn, hebben we een heleboel uit balans gebracht.' Dit zegt dierenrechtenactiviste Cynthia Ashruf over het recente stemgedrag van Suriname in de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Suriname heeft vorige week tijdens 67e jaarvergadering van de IWC in Florianopolis, Brazilië, tegen de instelling van een walvisreservaat in de zuidelijke Atlantische Oceaan gestemd. Suriname Mirror berichtte hier al op 15 september  2018 over.

Daarmee is de zijde van Japan gekozen. Niet zomaar. Japan heeft de afgelopen in ruil voor de Surinaamse stem vele dollars voor projecten van de overheid geschonken. 'Men heeft niets te maken met het milieu, men wil alleen geld. Geld ten koste waarvan? Ten koste van alles, generaties', zei Ashruf gisteren in het Dagblad Suriname, aldus Waterkant.net vandaag, donderdag 20 september 2018.

Hetzelfde gedrag en dezelfde benadering is terug te vinden in Suriname zelf. Ondanks het invoeren van mooie milieuwetgeving, gaat de vervuiling maar door. Ongeremd.

Ook bij het Green Heritage Fund Suriname, GHFS, heerst weer verontwaardiging. 'Het is een opportunistische daad om voor Japan te stemmen. Door ons opportunisme kijken we niet naar de gevolgen op lange termijn', zegt GHFS-oprichtster Monique Pool.

Suriname gaat totaal voorbij aan het gegeven dat het reservaatidee vanuit Zuid-Amerika komt. Steevast wordt gekozen voor de Japanse praktijk van massale walvisslachting.

De opmerkingen van Ashruf en Pool zijn cliché's geworden en lijken op een haperende cd.  Al sinds 2007 (!) heeft de Suriname Tribune als enige media in Suriname vasthoudend bericht over het verwerpelijke stemgedrag van Suriname ten faveure van Japan in de International Whaling Commission, IWC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten