donderdag 20 september 2018

Suriname Green Development Technologies pleit voor biogas uit menselijk- en keukenafval

'Keukenafval, poep en plas kunnen ruimschoots voorzien in behoefte aan kookgas in het land'

EBS: 'Als het systeem inderdaad betrouwbaar is en in behoeftes kan voorzien, dan is het toe te juichen'


Suriname kan enorm veel geld besparen en banen scheppen door biogas op te wekken van menselijk- en keukenafval. Zowel keukenafval als poep en plas worden in voldoende mate gegenereerd om 'ruimschoots' te voorzien in de behoefte aan kookgas in het land. Hiervan is Samuel Kuik, directeur van Suriname Green Development Technologies, overtuigd, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 20 september 2018.

De ondernemer heeft met succes een pilotproject gedraaid waaruit hij methaangas heeft weten te produceren om mee te kunnen koken. 'Ons systeem is op maat gemaakt voor zowel huishoudens als etenszaken die volgens ons onderzoek voldoende afval produceren waarmee er gekookt kan worden. Met een kleine investering kan deze vorm van biogas ook gebruikt worden om boilers veel goedkoper te draaien voor heet water in huis.'



Daarnaast genereert het systeem kunstmest die bruikbaar is in de landbouw. Zijn organisatie doet komende maand mee aan de energiebeurs die georganiseerd wordt door de Energie Bedrijven Suriname (EBS).

EBS-technisch directeur Marcel Eindhoven laat weten dat de potentie van biogas alom bekend is. Van belang is wel de betrouwbaarheid en productiemethode.

Kuik is ervan overtuigd, dat hij de juiste productiemethode en betrouwbaarheid heeft ontworpen voor kleine- en middelgrote bedrijven die veel afval genereren. 'Er zijn sommige restaurants die ruim Srd 4.000 op maandbasis moeten uitgeven aan kookgas. Met de hoeveelheid keukenafval die ze produceren, kunnen zij met ons systeem hun gasrekening halveren', verzekert Kuik.

Dat de overheid in het recente verleden zinspeelde op het verhogen van de energietarieven maakt hernieuwbare energiebronnen als biogas ook aantrekkelijk. 'De kosten om een boiler te draaien op stroom kunnen duizenden Srd's zijn. Ons systeem is vele malen goedkoper en ook nog milieuvriendelijk', verduidelijkt Kuik, doelend op het minder hoeven dumpen van afval.

Eindhoven benadrukt, dat als het systeem inderdaad betrouwbaar is en in behoeftes kan voorzien, het toe te juichen is. Immers, in landen als Kenya, China en Amerika neemt het gebruik van biogas in rap tempo toe. Kuik: 'We hebben een mindshift in Suriname nodig. Er is voldoende potentie om deze vorm van hernieuwbare energie, methaangas, te genereren. De overheid moet ook beseffen dat vergeleken met duur gas en thermische machines voor energie, biogas ook de moeite waard is door de milieuvriendelijkheid en het economisch voordeel.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten