donderdag 20 september 2018

De West: Binnenstad Paramaribo openbaar toilet voor zwervers

(Bron foto: De West)
Directoraat Openbaar Groen probeert zoveel als mogelijk de urine en ontlasting op te ruimen

BOG: 'In het openbaar urineren en poepen is niet een aangelegenheid voor ons'


De binnenstad van Paramaribo met al haar monumentale gebouwen en rijk geschiedenis, is al jaren een openbaar toilet voor dak- en thuislozen. Veel ondernemers en bewoners aan de Waterkant, Lim A Po straat, J.C. Mirandastraat en omgeving, moeten elke ochtend hun stoep schoonmaken vanwege de urine en ontlasting, aldus De West vandaag, donderdag 20 september 2018.

Ferlaino Krak, onderdirecteur Technische diensten van het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt dat de medewerkers dagelijks de binnenstad intrekken om de troep die de dak- en thuislozen achterlaten, op te ruimen. Hij erkent dat het door de jaren heen tot een dagelijkse taak is geworden.

Krak vertelt dat het directoraat op dit moment geen andere keus heeft dan de troep op te ruimen, zolang er geen structurele oplossing komt voor het probleem. Hij geeft aan, dat het directoraat probeert om zoveel als mogelijk de urine en ontlasting op te ruimen.

Hij doet een beroep op de gemeenschap om hun bijdrage te leveren door het directoraat van informatie te voorzien, zodat zij op basis van urgentie kan optreden.

Naast de binnenstad wordt er ook gewerkt in de districten. Krak legt uit, dat voorheen de focus vooral gericht was op Paramaribo, maar dat er nu veel meer aandacht wordt besteed aan de districten. In het openbaar urineren en poepen, kan een bron zijn van ziektes. Dagelijks wordt de stad bezocht door honderden mensen, waaronder ook toeristen. Ook bevinden zich er scholen.

Krak geeft aan, dat Openbaar Groen slechts belast is met de schoonmaak. Het ministerie van Volksgezondheid, waaronder het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), is de instantie die dit in de gaten zou moeten houden. De West nam contact op met het BOG, maar kreeg te horen dat het in het openbaar urineren en poepen, niet een aangelegenheid is van het bureau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten