donderdag 20 september 2018

Alcoa: 'Nieuwe overeenkomst tussen Suriname en Alcoa omvat redelijk compromis voor beide partijen'

'Alcoa is trots op de 100-jarige geschiedenis van Suralco in Suriname'

 
'De nieuwe overeenkomst tussen Suriname en Alcoa omvat een redelijk compromis voor beide partijen en biedt verschillende voordelen voor Suriname, waaronder teruggave van de Afobaka-waterkrachtcentrale; 14 jaar eerder dan gepland', zo stelt de Amerikaanse multinational vandaag, donderdag 20 september 2018 in een persbericht, aldus de Ware Tijd.

Robert Bear, Alcoa's vicepresident van 'Environment, Health and Safety' voor Alcoa's 'Global Primary Products Business', en Suralco-directeur Ruben Halfhuid hadden gisteren een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Surinaams bedrijfsleven en individuele experts. De ontmoeting in Suralco's Corner House concentreerde zich op de jarenlange geschiedenis van Suralco in Suriname, de uitgebreide samenwerking tussen het bedrijf en de overheid, alsook op een toekomstplan.

Bear verklaarde dat de conceptovereenkomst onlangs is voltooid en binnenkort aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring zal worden aangeboden door de regering. Hij benadrukte tevens, dat de conceptovereenkomst gedetailleerde procedures omvat voor rehabilitatie van mijngebieden en milieusanering, die zullen worden uitgevoerd volgens protocollen en procedures die zijn gebaseerd op Amerikaanse standaarden.

Alcoa heeft nauw samen gewerkt met de presidentiële onderhandelingscommissie voor de bauxietindustrie.

'Alcoa is trots op de 100-jarige geschiedenis van Suralco in Suriname én de voordelen die de bedrijfsactiviteiten hebben opgeleverd voor zowel het bedrijf als het land', aldus Bear. De Alcoa-topper benadrukte dat óók de volgende fase op verantwoorde en passende wijze zal worden voltooid.

De afgelopen maanden is vooral vanuit de oppositie niet aflatende kritiek geleverd op de wijze waarop de regering de zaken rond het vertrek van Suralco uit Suriname heeft aangepakt en afhandelt. Ook uit andere geledingen van de samenleving is forse kritiek gekomen. Vicepresident Ashwin Adhin heeft enkele weken geleden in de hoedanigheid van waarnemend president de gang van zaken verdedigd en aangegeven, dat Suriname met de nieuwe overeenkomst geen slechte deal sluit met de multinational.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten