maandag 10 september 2018

Chevron wint 'regenwoud oliedump-'rechtszaak van Ecuador

'Arrest Hooggerechtshof Ecuador verkregen door middel van fraude, omkoping en corruptie'

(Bron foto: Aporrea)
Chevron hoeft geen $ 9.5 miljard compensatie te betalen aan duizenden inwoners Amazonegebied Ecuador


Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft in het voordeel van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron geoordeeld in een milieugeschil met de regering van Ecuador. Chevron had de opdracht gekregen om $ 9.5 miljard compensatie te betalen aan duizenden inwoners van het Amazonegebied van Ecuador.

Ze beschuldigden het bedrijf ervan tientallen jaren lang giftig afval te lozen in lokale meren en rivieren van de Lago Agrio-regio.



De rechtbank zei, dat het arrest van het Hooggerechtshof van Ecuador was verkregen door middel van fraude, omkoping en corruptie. De oliegigant wordt nu door het Permanente Hof van Arbitrage van Den Haag honderden miljoenen dollars aan kosten toegekend.


Chevron beweerde dat het nooit activa bezat in Ecuador. De vermeende milieuschade werd door Texaco tussen 1964 en 1992 veroorzaakt. Texaco werd later door Chevron overgenomen. Chevron heeft betoogd, dat Texaco 40 miljoen dollar heeft besteed aan het opruimen van het gebied in de jaren negentig, en een overeenkomst met Ecuador heeft getekend in 1998 om het nog verder te verantwoorden.


Ongeveer 30.000 lokale inwoners, waaronder vijf verschillende stammen uit Amazonië, begonnen in 1993 met het proces tegen Texaco. Volgens de eisers heeft het oliebedrijf bewust 74 miljard liter giftig afvalwater gedumpt en 17 miljoen liter ruwe olie het regenwoud in gedumpt bij operaties in het noordoosten van Ecuador. Ze zeggen, dat het getroffen gebied 4.400 vierkante kilometer beslaat op de grens met Colombia.



Lokale bewoners denken dat de vervuiling heeft geleid tot gezondheidsproblemen zoals kanker en geboorteafwijkingen.

In 2011 beval een Ecuadoraanse rechter Chevron om $ 18.2 miljard te betalen voor het 'extensief vervuilen' van het Lago Agrio-gebied. Vorig jaar bevestigde de hoogste rechtbank van Ecuador het vonnis tegen Chevron, maar verlaagde de schadevergoeding tot $ 9.5 miljard. Chevron voerde aan dat het alleen de zaak verloor, omdat het juridische team dat de dorpelingen vertegenwoordigde bijna $ 300.000 aan steekpenningen in Ecuador betaalde.

In 2014 oordeelde de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan in New York dat 'corrupte middelen' door het juridische team van Ecuador werden gebruikt om de zaak van 2011 te winnen.

Na de laatste uitspraak in Den Haag, bekritiseerde een advocaat van de inheemse gemeenschappen de Ecuadoraanse regering, omdat ze accepteerde dat de zaak aanhangig werd gemaakt bij een Hof van Arbitrage. 'Dat is het spel van Chevron spelen en de misdaad voor altijd onbestraft laten', zei Pablo Fajardo. Hij zei dat hij alle juridische mogelijkheden overweegt.


(Suriname Mirror/BBC/DW, Deutsche Welle/4pelagatos/Aporrea/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten