maandag 10 september 2018

Wet moet handel verkavelaars in landbouwgrond gaan voorkomen

Landbouwgrond aanvragen, vervolgens verkavelen en verkopen wordt onmogelijk


Mensen die landbouwgrond aanvragen om het vervolgens te verkavelen en te verkopen zullen dat niet meer kunnen in de nabije toekomst. Een wetsontwerp hiervoor zal direct na het reces naar het parlement gestuurd worden voor goedkeuring. Dit zegt minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vandaag, maandag 10 september 2018, in de Ware Tijd.

Ze hoopt dat de Assemblee nog dit jaar de ontwerpwet goedkeurt. Het probleem van verkaveling en verkoop van landbouwgrond doet zich vooral voor in het district Wanica. De mogelijkheid om dit te doen is wel sinds haar aantreden beperkt.

'De mensen krijgen nu niet meer veel grond, slechts één of twee hectare en als je meer wilt voor een bedrijf, moet je een bedrijfsplan hebben. Je kunt het niet verkavelen of verkopen', aldus de minister.

Degenen die dan toch willen verkavelen moeten een bestemmingswijziging aanvragen en die wordt volgens haar al geruime tijd niet meer verstrekt. 'En als je de grond niet gebruikt, zullen we die terugnemen.'

De Associatie van Planologen in Suriname heeft tijdens een recente discussieavond het ruimtelijke beleid van de regering afgekeurd. De inleiders, onder wie Ruud Souverein en Derrick Ferrier, hebben geconcludeerd dat opeenvolgende regeringen onvoldoende aandacht hebben besteed aan dit vraagstuk. De verkaveling van landbouwgrond is volgens hen een goed voorbeeld daarvan. De associatie wil dat het ministerie van RGB het voortouw neemt om orde op zaken te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten