maandag 10 september 2018

De enkelband werpt zijn vruchten af binnen het jeugdstrafrecht op Curaçao

(Bron foto: Rijksoverheid)
'Elektronisch toezicht is effectief en vele malen goedkoper dan gevangenisstraf'


Het elektronisch toezicht (ET), oftewel de enkelband, is effectief en heeft zijn vruchten afgeworpen binnen het jeugdstrafrecht op Curaçao. Bovendien is het vele malen goedkoper dan een gevangenisstraf. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2017 van de stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC), die het ET voor minderjarige verdachten en daders inzet als onderdeel van de jeugdreclassering, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 september 2018.



Van 2014 tot en met 2017 zijn in totaal 32 jongere criminelen aan het ET gekoppeld, waarvan er vier gerecidiveerd hebben. Het merendeel - 28 deelnemers van het ET-programma - heeft dus niet gerecidiveerd. Dit komt volgens ET-coördinator Jan de Jonker mede doordat bij de enkelband niet alleen een strafaspect aanwezig is, maar er tegelijkertijd wordt gewerkt aan de rehabilitatie en de integratie in de maatschappij.

'Het gaat immers niet alleen om vergelding en afschrikking, maar ook om het weer op gang brengen van de participatie van jongeren in zo veel mogelijk contexten. Door het gps-monitoringsysteem kan stichting AJJC zelf monitoren of de jeugdige onder ET naar school is gegaan, naar werk, sport of andere afspraken. 

In tegenstelling tot een gevangenisstraf, waarbij de jongeren gedurende de opsluiting in een criminele omgeving leven. Een celstraf is misschien een zwaardere straf, maar niet zozeer beter. Het zorgt volgens De Jonker bijvoorbeeld voor socialisatie met andere criminelen binnen de gevangenis en voor vervreemding van de buitenwereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten