maandag 30 juli 2018

Populairste musici in Brazilië geven concert in Rio voor vrijlating oud-president Da Silva

Chico Buarque en Gilberto Gil treden op voor voor Luiz Inacio Lula da Silva


Enkele van de populairste musici in Brazilië riepen zaterdag 28 juli 2018 op tot vrijlating van de gevangen voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva  tijdens een concert in Rio de Janeiro, bijgewoond door tienduizenden mensen. 

Da Silva, een linkse ex-president die algemeen bekend staat als Lula, werd veroordeeld voor corruptie en het witwassen van geld, maar zijn aanhangers zeggen dat het vonnis politiek gemotiveerd was.

Het festival van zaterdag voor de iconische Lapa-boog in Rio bevatte bekende namen in Brazilië, zoals Chico Buarque, Gilberto Gil en andere Latijns-Amerikaanse muzikanten.



Het gezicht van Da Silva was overal te zien: op shirts, bandana's en maskers, terwijl zijn geanimeerde beeld op schermen naast het podium danste.

Tussen de sets door braken supporters uit in gezangen als 'Lula Livre!', omdat de organisatoren hen opriepen luid genoeg te schreeuwen zodat Da Silva hen kon horen in de zuidelijke stad Curitiba, waar hij gevangen  zit.



De voormalige president werd daar gevangen gezet, nadat zijn veroordeling voor corruptie in hoger beroep werd bevestigd. Hij is een van de vele toppolitici en bedrijfsleiders die worden neergehaald in het zogenaamde 'Car Wash'-onderzoek. Gelanceerd in 2014, ontdekten onderzoekers een kolossaal corruptieschema waarin bouwbedrijven opgeblazen overheidscontracten gebruikten om miljoenen dollars terug te geven aan politici en andere functionarissen.

Het 12-jarige vonnis van Da Silva verdeelde mensen in de grootste natie van Latijns-Amerika, met zijn critici, die een overwinning tegen de endemische corruptie vieren, terwijl zijn supporters beweren, dat het neerkomt op een heksenjacht tegen linkse partijen en politici. Ondanks alles blijft Da Silva een van de populairste politici van Brazilië. Hij leidt momenteel opiniepeilingen voor de presidentiële race van oktober.

'Lula is de stem van het volk', zei Tayna Sena, een 22-jarige studente die het concert bijwoonde. 'De elites zijn bang, want zelfs wanneer hij in de gevangenis zit, kan hij meer steun krijgen dan welke andere politicus ook.'

Het is onwaarschijnlijk dat hij aan de verkiezingsrace gaat deelnemen,  hoewel dat hem en aanhangers niet heeft weerhouden van campagnes.

De zogenoemde Schone Leisteen wet van Brazilië verbiedt een veroordeelde wiens beroep is bevestigd, voor het ambt. Eerder deze maand leek het er kort op, dat Da Silva bevrijd kon worden toen een lagere rechtbank rechter herhaaldelijk zijn vrijlating beval - om elke keer te worden overruled.

'Een verkiezing zonder Lula zou frauduleus zijn', zei de 56-jarige portier Adelson Pereira. De supporters van Da Silva, waaronder grote namen in de Braziliaanse kunstscene, blijven vastbesloten om zijn naam op de stemming te krijgen. Nostalgisch voor de sociale programma's en de bloeiende economie van zijn presidentschap, ze voeren protesten, ondertekenen petities of organiseren concerten.

'In Brazilië bestaat een traditie van vele beroemde artiesten die linkse zaken ondersteunen', zei Ricardo Cravo Albin, een van de belangrijkste Braziliaanse musicologen. De onderzoeker is van mening, dat Chico Buarque een cruciale rol speelt bij het verkrijgen van de steun die Silva ontvangt in de artistieke gemeenschap. 'Het leiderschap van Chico Buarque is onmiskenbaar. Hij is een van de meest gerespecteerde kunstenaars in het land', legde Cravo Albin uit. 'Dus als hij andere muzikanten aanspoort om hun steun voor Lula te tonen, zullen ze eerder meedoen.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten