zondag 29 juli 2018

Mapuche spiritueel leider Celestino Cordova, Chili, mag eindelijk Rewe-vernieuwingsceremonie bijwonen

Celestino Cordova krijgt tijdelijk toestemming gevangenis te verlaten, onder zware bewaking

Cordova krijgt slechts 15 uur om de ceremonie uit te voeren voordat hij terug naar het ziekenhuis wordt geëscorteerd


De Mapuche spiritueel leider Celestino Cordova heeft eindelijk zijn Rewe-vernieuwingsceremonie kunnen bijwonen, nadat de Chileense gendarmerie hem tijdelijke toestemming had gegeven om de gevangenis te verlaten, waar hij wordt vastgehouden voor een moordaanslag, die hij ontkent.

Cordova, een Mapuche Machi, is nu teruggekeerd naar het Interculturele ziekenhuis van Nueva Imperial, een uur van Temuco, waar hij wordt behandeld na een langdurige hongerstaking om zijn recht te eisen om zijn Rewe te bezoeken, een spirituele noodzaak voor elke Machi en hun gemeenschap.

De Machi werd zwaar bewaakt door 100 gendarmerieofficieren die de eerste veiligheidsperimeter vormden en 150 politieagenten. Leden van de Chileense veiligheidsdienst en een helikopter waren ook aanwezig.



Cordova verliet het ziekenhuis om 05.25 uur lokale tijd om naar Lleupeco Tres Cerros, in de gemeente Padre Las Casas, de thuisbasis van zijn Rewe, te gaan waar hij arriveerde om zes uur, volgens Mauricio Ojeda, gouverneur van de provincie Cautin. De ceremonie, meestal bijgewoond door honderden van leden van de gemeenschap, was schaars, omdat de autoriteiten slechts 30 mensen had toegestaan om aanwezig te zijn. Cordova kreeg slechts 15 uur de tijd om de ceremonie uit te voeren voordat hij terug naar het ziekenhuis werd geëscorteerd.

Gabriel Calfucoy, een woordvoerder van Cordova, zei dat de Machi niet geboeid was en dat hij de ceremonie naar verwachting kon uitvoeren. De Rewe is een soort totem die normaal is gemaakt van een oude eik.



Volgens Galvarino Reiman, een andere woordvoerder van Cordova, zijn de vorm en afmetingen van de Rewe afhankelijk van de gemeenschap. Samen vertegenwoordigen ze het Mapuche-wereldbeeld en verbinden ze hun specifieke ruimtes op aarde met de rest van de Wallmapu, het omliggende Mapuche-territorium. Het vertegenwoordigt de plaats waar de Machi zich verhoudt met zijn mentorgeesten die hem kracht geven.

'Via de Rewe communiceert de Machi met de natuur en de eigenaren van het territorium', vertelde Claudio Millacura, een wetenschapper aan de antropologische afdeling van de Universiteit van Chili, aan La Tercera. 'Ze markeren de plek waar de Machi contact maakt met zijn voorouders.Deze energieën komen uit het universum en de natuur.'


Millacura zegt, dat het de verantwoordelijkheid van de Machi is om het evenwicht in de gemeenschap te bewaren en daarom moet hij contact hebben met die energieën. Daarom is het zo belangrijk voor hem om zijn Rewe bij te wonen. 'Omdat hij ver is moet hij terug naar dat territorium komen om die energieën te pauzeren en te zeggen: Ik zal ver zijn, maar ik zal in een ander gebied zijn', legt Millacura uit. 'De Machi heeft gezegd, dat omdat hij niet vrij is, hij zijn verantwoordelijkheid zal vervullen in de plaats waar hij nu is ... hij moet terug komen en het pauzeren, zo niet, dan zal het open blijven en zal energie verloren gaan.'

De Machi Victor Camilla, een Mapuche-gezondheidsspecialist die in het Imperial ziekenhuis werkt, heeft in oktober 2017 om een medische behandeling in vier stadia voor Cordova gevraagd, maar de regering heeft zich niet aan deze voorschriften gehouden.
Drie van de fasen werden uitgevoerd in hetzelfde ziekenhuis, maar de laatste, de vernieuwing van zijn energie in de Rewe van zijn gemeenschap, is geblokkeerd door de overheid. 

'De autoriteiten houden zich zonder enig probleem aan de westerse artsen, maar dit gaat over een medisch recept van een specialist in Mapuche-gezondheid die niet is erkend', zei Marcos Rabanal, een advocaat bij het Instituto Nacional de Derechos Humanos (INDH) in Temuco. 'Deze specialist in Mapuche-gezondheid is geen uitvinding van de INDH, maar wordt erkend door het Chileense ministerie van Volksgezondheid.'

De Chileense gendarmerie heeft Cordova toestemming gegeven om zijn Rewe vrijdag bij te wonen na maanden van afgekeurde verzoeken en twee hongerstakingen die zijn gezondheid ernstig hebben geschaad. Cordova is een van de weinige mensen die veroordeeld zijn voor de moord op het Luchsinger Mackay-stel, die in 2013 stierven door een brandstichting in hun huis. Cordova en zijn aanhangers beweren dat hij onschuldig is en dat de rechtszaak is opgetuigd. Hij zit momenteel een gevangenisstraf van 18 jaar uit.

(Suriname Mirror/TeleSUR/elciudadano.cl/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten