maandag 30 juli 2018

Río Tárcoles, Costa Rica: Krokodillen in het Paradijs

Touroperators bieden krekensafari's of riviertochten aan om 'cocodrilos  in Tárcoles te zien

'Zodra we het domein van de krokodillen binnengaan, gaan we deel uitmaken van de voedselketen'


De biodiversiteit van Costa Rica is opmerkelijk, vooral voor zo'n klein land. Meer dan 500.000 soorten flora en fauna zijn ingepakt binnen 51.100 km2 territorium. Een van hen is de krokodil. Deze oude reptielen, die de dinosaurussen overleefden, bewonen de tropen van Australië, Afrika, Amerika en Azië. De soort komt voor in 17 landen in de regio. 

Costa Rica is de thuisbasis van een van 's werelds grootste populaties van Amerikaanse krokodillen (Crocodylus acutus).Tico crocs bewonen verschillende nationale parken: Santa Rosa National Park, Carara National Park, Corcovado National Park, Cañas, Tortuguero, Taboga en de Tárcoles-rivier in de buurt van de Pacifische kust.

Veel landen, zoals Australië, Thailand, India en China, om er maar een paar te noemen, profiteren van hun krokodillenpopulatie om hun toeristenhandel een boost te geven. Costa Rica is geen uitzondering.

Mensen houden er gewoon van om deze toproofdieren hun gang te laten gaan. Een bekende plek om naar krokodillen te kijken is de brug over Río Tárcoles. Het is aan de Pacifische kant van het land en het is moeilijk te missen. Je moet het oversteken op weg naar Jaco of Manuel Antonio. Daarnaast bieden verschillende touroperators krekensafari's of riviertochten om de 'cocodrilos  in Tárcoles te zien.

De dieren komen in grote groepen bij de brug samen om zich te koesteren in de zon of om te worden gevoed door bezoekers. En dat is wanneer dingen gecompliceerd worden. Om de toeristen te vermaken, voeden sommige touroperators en winkeleigenaars de krokodillen vanaf de brug en vanaf de boten. Deze volledig illegale praktijk wordt 'lokken' genoemd. Het heeft een effect op de krokodillen; na een tijdje modificeert het het gedrag van de dieren.


Wanneer ze mensen associëren met voedsel, verliezen dieren hun natuurlijke instinct om bang te zijn rond mensen en kunnen ze erg agressief worden. Omdat alle krokodillen vleesetend zijn, zijn ze potentieel gevaarlijk voor mensen. Degenen in de Tárcoles hebben dit al verschillende keren bewezen en aanvallen op en sterfgevallen van mensen zijn gebeurd. Om het nog erger te maken, beperken de incidenten zich niet tot de Tárcoles.

Costa Ricaanse stranden behoren tot de favorieten van surfers van over de hele wereld. Op veel van die stranden hebben crocs en surfers veel vervelende ontmoetingen gehad. Een paar jaar geleden verloor een surfer een deel van een been op Tamarindo. De aanval werd wijdverspreid gemeld en het toerisme, een enorme banenstroom in Costa Rica, werd om die reden getroffen.

Aan de andere kant is Río Tárcoles niet de beste plaats om een duik te nemen. Niet alleen vanwege de enorme reptielen, maar ook vanwege de vervuiling. De rivier is 'de meest vervuilde rivier in Costa Rica' genoemd.
Het maakt het grootste deel van het stadsgebied van San José leeg. Verontreinigingen, zoals agrochemicaliën, ongezuiverd rioolwater en ontlasting, zijn afkomstig van de commerciële activiteiten in het stedelijk gebied en van de boerderijen en industrieën langs de route. In de rivier is ook veel afval zoals flessen, apparaten, matrassen, banden en kunststoffen helemaal uit San José naar de zee. Studies tonen aan dat deze situatie negatieve effecten heeft, niet alleen op de gezondheid van de rivier, maar ook op de krokodillen.


Alles wijst erop, dat de groeiende interactie tussen mens en krokodillen de belangrijkste is, oorzaak van de aanvallen.

Ondertussen worden verschillende maatregelen genomen om de croc-kwestie aan te pakken. Het ruimen van de krokodillenpopulatie en / of het verplaatsen van de meest agressieve dieren. Deze maatregelen zijn al eerder met wisselend succes beproefd, niet alleen in Costa Rica, maar ook in veel andere plaatsen waar natuur en mensen botsen. De minst begunstigde maatregel is om grenzen te stellen aan menselijke activiteiten die van invloed zijn op de leefgebieden van de krokodillen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het opleiden van het publiek is de beste gok, omdat we geneigd zijn te geloven dat we voorrang hebben in alles en de natuur niet respecteren. Een ernstige fout, vooral wanneer rotzooien met krachtige dieren als deze, gemakkelijk je leven en ledematen kan kosten. Het is noodzakelijk om te begrijpen, dat zodra we het domein van de krokodillen binnengaan, we deel gaan uitmaken van de voedselketen.

(Suriname Mirror/The Costa Rican News/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten