vrijdag 11 mei 2018

'Venezuela erkent geen sancties tegen het land zonder toestemming van de VN'

'We erkennen geen sancties afgezien van die welke naar behoren zijn opgelegd door Veiligheidsraad'


Venezuela erkent geen sancties tegen het land zonder toestemming van de VN, zei de voorzitster van de Nationale Constituerende Vergadering (ANC, Asamblea Nacional Constituyente), Delcy Rodriguez, woensdag 9 mei 2018. 

Maandag kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën een nieuwe ronde van sancties tegen het olierijke Zuid-Amerikaanse land aan, ditmaal tegen drie Venezolaanse staatsburgers en 20 bedrijven (zie onderaan).

'We erkennen geen sancties afgezien van die welke naar behoren zijn opgelegd door de Veiligheidsraad, in overeenstemming met het Handvest van de Verenigde Naties', vertelde Rodriguez verslaggevers in Caracas.

'De Verenigde Staten handhaaft altijd zijn unilaterale houding van het niet respecteren van multilaterale organisaties, terwijl het internationaal recht wordt vertrapt', zei Rodriguez.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump streeft naar 'willekeur en dwangmaatregelen' tegen Venezuela, zei ze.

De Verenigde Staten heeft de druk op het Zuid-Amerikaanse land opgevoerd in de aanloop naar algemene verkiezingen op 20 mei, waarin de Venezolaanse president Nicolas Maduro moet herkozen worden.

Op dezelfde dag, dat de sancties werden aangekondigd, riep de Amerikaanse vicepresident Mike Pence de in Washington D.C. gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op om het lidmaatschap van Venezuela op te schorten.

Venezuela heeft de maatregelen van Washington verworpen, als zijnde pogingen om zich in zijn interne aangelegenheden te mengen.


https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0381

https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/OFAC-Enforcement/Pages/20180507.aspx

(Suriname Mirror/Xinhua/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten