vrijdag 11 mei 2018

Afro-Brazilianen maken zich op voor politieke functies na de moord op raadslid Marielle Franco

(Bron foto: Twitter)
Rapster Nega Gizza: 'Er zullen nog veel meer zwarte politici nodig zijn'


'Laten we even applaudisseren voor onze metgezel, Marielle, die een van onze grootste supporters was in dit proces', zei de Afro-Braziliaanse filmmaker Anderson Quack, die kandidaat is voor het Congres, tegen een juichende menigte van bijna 200 mensen die dinsdag 8 mei 2018 bijeenkwam in een binnenplaats in de wijk Madureira, aan de rand van Rio.

'Marielle is aanwezig!', riep hij, verwijzend naar Marielle Franco, een activiste en gemeenteraadslid voor Rio de Janeiro, die in maart werd doodgeschoten, een moord die onderzoekers hebben gekoppeld aan haar jarenlange afkeer van milities in Rio's sloppenwijken, bekend als favela's.

Een verdachte en een mede-raadslid is beschuldigd van banden met milities, zeiden twee bronnen met kennis van het onderzoek woensdag 9 mei. 'Deze democratie waar iedereen over spreekt, bestaat in veel gevallen niet. Er zullen nog veel meer zwarte politici nodig zijn', zei rapster Nega Gizza, die gaat voor een zetel in de staats Assemblee, en wiens echte naam Giselle Gomes Souza is.



Marielle was behulpzaam geweest bij het brengen van de twee kandidaten, beide van het Favela-front van Brazilië, onder de vlag van haar Partido Socialismo e Liberdade (PSOL), maar leefde niet om hen te zien beginnen met hun campagnes.

Toen ze werd vermoord trokken duizenden de straat op om te protesteren tegen haar dood, die een strijdkreet is geworden voor inwoners van de favela en zwarte Brazilianen die een grotere stem zoeken in de politiek van hun land - Brazilianen die zwart zijn of 'pardo', een Portugese term voor gemengd ras, vormen 55 procent van de bevolking van het land, maar vormen slechts 20 procent van het Congres.

Brazilië heeft nog nooit een zwarte of pardo-president gehad en deze keer is slechts één zwarte kandidaat, milieudeskundige Marina Silva, een groot kanshebster.

'Het is moeilijk voor degenen die afkomstig zijn uit populaire bewegingen om kandidaten te worden voor reguliere partijen', zei Chico Alencar, een PSOL-Congreslid uit Rio, die zich identificeert als pardo. Hij gaf de schuld van de hoge kosten van campagnes om traditionele belangen te versterken. Zelfs voordat fondsenwerving plaatsvond, is het Favela-front hindernissen tegengekomen die proberen formeel als een partij te registreren, een proces dat duizenden handtekeningen vereist en niet vóór de verkiezingen van oktober zal worden voltooid.

Gezien het feit dat kandidaten moeten zijn aangesloten bij een geregistreerde partij om te kunnen deelnemen aan verkiezingen, heeft het Front eraan gewerkt om meer dan 70 van zijn potentiële kandidaten te verbinden met verschillende centrum-linkse partijen in Brazilië.

Maar, een diepe recessie en afkeer van kiezers over wijdverspreide politieke corruptieschandalen hebben in 2018 een opening gecreëerd voor buitenstaander kandidaten, die ze zelden hebben gehad, zei politicoloog Sérgio Praça. 'Ik denk niet dat het succes van deze beweging enorm zal zijn ... maar zeker zijn de omstandigheden vandaag gunstig, veel meer dan bij vorige verkiezingen', zei Praça, die les geeft aan de Fundação Getulio Vargas in Rio.

'Dit is het juiste moment om een ​​nieuwe politieke beweging te starten', eraan toevoegend dat het Favela-front zijn beste vooruitzichten kan vinden in Rio, dat de afgelopen jaren bijzonder zwaar is getroffen door politieke en economische instabiliteit.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten