vrijdag 11 mei 2018

FARC-leider Londoño dringt bij voormalige guerrilla's aan zich te onthouden van geweld

Oproep Rodrigo Londoño volgt op moord voormalig leider Juan Vicente Carvajal Isidro


Rodrigo Londoño, hoofd van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), dringt er bij de voormalige guerrilla's op aan kalm te blijven en zich te onthouden van geweld na de moord op voormalig leider Juan Vicente Carvajal Isidro.

Londoño riep ex-militanten op om het fragiele vredesakkoord tussen de regering en de eenmaal gewapende groep, die een politieke partij vormde, niet in gevaar te brengen.


'Discipline was altijd noodzakelijk voor het behoud van het leven in oorlog', zei hij, en vroeg voormalige strijders om weerstand te bieden aan gewelddaden, ontvoering of wraak.

'Het conflict eindigde niet, maar veranderde de vorm van expressie, wat van ons consistent gedrag vereist, onze kracht ligt in het collectief, we mogen het niet vergeten.'


Carvajal Isidro had zijn wapens, samen met 7.000 voormalige guerrillastrijders, vorig jaar, na meer dan een halve eeuw gewapend conflict, overhandigd aan de VN.

Na het beëindigen van de  Espacio Territoriales de Capacitación y Reincorporación (ETCR), kocht hij land en opende een nachtclub in een poging om 'een nieuwe identiteit in de samenleving te vormen', zei Londoño.

Hij werd maandag 7 mei 2018 aangevallen en gedood in Arauca, vlakbij de Venezolaanse grens, melden de autoriteiten.


'Genoeg bureaucratische excuses voor het niet naleven van de bepalingen ... op het gebied van bescherming, rechtszekerheid en uitgebreide re-integratie', zei Londoño. 'De recente aanvallen en bedreigingen tegen de militanten van onze partij in de steden Bogota en Pereira ... evenals de aanwezigheid van paramilitaire structuren in verschillende afdelingen van het land, moeten de autoriteiten dwingen ... om effectieve en passende maatregelen te nemen tegen criminele structuren.'

Ten minste 22 voormalige FARC-leden, samen met zo'n 40 familieleden en medewerkers, zijn dit jaar tot nu toe vermoord. Acht hiervan zijn toegeschreven aan paramilitaire en dissidente aanvallen.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten