vrijdag 11 mei 2018

Zestien verdachte zeepiraten voorgeleid bij rechter-commissaris in strafzaken

'Geen rechter-commissaris zal ballen tonen om in zo'n zaak snel verdachten voorlopig in vrijheid te stellen'


Tien verdachten in het onderzoek naar de brute overval op vissersboten voor de kust, zijn gisteren bij de rechter-commissaris in strafzaken voorgeleid. Vandaag, vrijdag 11 mei 2018, volgen zes andere verdachten. Het gaat naar wordt vernomen om een reguliere procedure waarbij het Openbaar Ministerie (OM) tracht verdachten van zeer ernstige delicten langer in voorarrest te houden om de opsporingsdiensten meer ruimte te bieden het onderzoek af te ronden. 

Advocaten van de verdachten verwachten niet, dat zij het makkelijk zullen hebben bij hun pogingen cliënten vrij te krijgen. Daar het gaat om piraterij, een misdrijf dat zwaarder wordt aangerekend, omdat slachtoffers minder kans op overleven hebben dan wanneer misdrijven tegen het leven aan land zouden zijn gepleegd, wordt verwacht, dat het OM alles uit de kast zal trekken. Ook van betrokken rechters wordt niet veel flexibiliteit verwacht.

'Geen enkele rechter-commissaris zal ballen tonen om in een dergelijke zaak snel verdachten voorlopig in vrijheid te stellen', zegt een jurist vandaag in de Ware Tijd. Evenwel wordt verwacht dat het contactverbod tussen verdachten en hun advocaten, dat zondag verloopt, niet zal worden verlengd. Strafpleiters zijn van oordeel dat de kans op bewijsvertroebeling zeer miniem is aangezien vrijwel alle verdachten die in verband met de overvallen genoemd waren door overlevenden en anderen gearresteerd zijn.

Intussen zijn twee verdachten, die in Guyana waren aangehouden, op borgtocht van 100.000 Guyanese dollar (500 Amerikaanse dollar) wegens gebrek aan bewijs voorlopig in vrijheid gesteld.

Een derde verdachte, Nakool Manohar komt mogelijk komende maandag ook vrij. Het drietal geldt echter nog steeds als verdachten. Manohar wordt gezien als het mogelijke brein achter de overvallen. Eind maart werd zijn broer Somnath Manohar voor zijn huis te Munder doodgeschoten tijdens een drive-by shooting.

Guyanese vissers werden door nabestaanden verantwoordelijk gehouden voor de moordaanslag. Broers van het slachtoffer zouden volgens ingewijden wraak hebben gezworen, wat uiteindelijk is uitgemond in het bloedbad van 27 april nabij de Wia Wia Bank. Vier vissersboten werden door gewapende mannen overvallen. Vijf slachtoffers overleefden de aanval. In totaal zijn vier lijken van slachtoffers geborgen, drie in Suriname en één in Guyana. Nog zeker elf vissers worden vermist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten