vrijdag 11 mei 2018

Minister Getrouw wil illegale Guyanese vissers legaliseren via het 'legalisatieproject'

Misiekaba's (NDP) visie dat zeepiraterij 'terrorisme' is, niet gedeeld door Getrouw

- 'De barbaarse wijze waarmee te werk is gegaan, het is zo gruwelijk dat je niet erover durft te praten'
- 18 Van 21 aangehouden verdachte zeepiraten in verzekering gesteld


 'Vanuit het ministerie van Justitie en Politie is een legalisatieproject gaande en het is de bedoeling om ook de Guyanese vissers mee te nemen in dit project', antwoordde minister Stuart Getrouw gisteren in De Nationale Assemblee op vragen van Assembleeleden. Door de illegalen mee te nemen in dat project zal hun status veranderen naar legaal.

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi stelde, dat 90% van de bemanning van vissersboten illegaal is. Hij wilde weten wat de regering van plan is daaraan te doen. Ook vroeg hij naar de precieze data en hoe het staat met de nazorg van de slachtoffers en de nabestaanden van de omgekomen bemanning van de brute overval die op 27 april heeft plaatsgevonden in Surinaamse wateren.

De bewindsman antwoordde hierop, dat in totaal drie lichamen zijn geborgen en dertien personen nog vermist worden. Aansluitend hierop zei hij, dat het justitieel onderzoek tot nu toe 21 verdachten heeft opgebracht van wie 18 in verzekering zijn gesteld. Wat de nazorg betreft, is 'het Bureau Slachtofferzorg al in beeld is gebracht en men is bezig met de registratie om na te gaan wie in aanmerking komt voor de hulp'.

NPS-fractieleider Gregory Rusland vroeg hoe het staat met de veiligheid van de overlevenden. In een gesprek met een overlevende had deze aangegeven zich zorgen te maken over zijn veiligheid. 'We mogen het onderzoek niet verstoren, maar we moeten rekening houden, zoals de Guyanese minister van Public Safety heeft aangegeven, dat de familie en nabestaanden zowel hier als in Guyana ook nog in gevaar kan zijn', zei de bewindsman. Hiermee gaf hij ook antwoord op de vraag van Amzad Abdoel (NDP) of er in het specifieke geval van twee weken geleden sprake was van zeepiraterij of een wraakactie.

Na geen antwoord te hebben gekregen van de minister of er sprake is van terrorisme, stelde André Misiekaba (NDP-fractievoorzitter) nogmaals de vraag. 'De barbaarse wijze waarmee te werk is gegaan, het is zo gruwelijk dat je niet erover durft te praten. Vandaar dat ik de vraagde stelde of er sprake was van terrorisme. A no grap mi ben meki', zei Misiekaba.

De minister gaf aan dezelfde bezorgdheid te delen 'om te weten wat de aanleiding, de achterliggende gedachte is van de handelingen die gepleegd zijn. Ik blijf erbij om het politieonderzoek af te wachten'. Volgens de bewindsman gaat het om piraterij.

Op de vraag van Raymond Sapoen (coalitie) of de Kustwacht voldoende uitgerust is om zeepiraterij te ontmantelen zowel op het land als te water, antwoordde de minister, dat 'de inlichtingendiensten behoorlijk uitgerust zijn om daarop te reageren. We hebben in dit specifieke geval ook een goede samenwerking met de Guyanese inlichtingendienst, wat ertoe heeft geleid dat we 18 mensen in verzekering hebben gesteld.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten