donderdag 31 mei 2018

Hof van Justitie beëdigt elf nieuwe advocaten

Hof-president verwacht dat komst 11 advocaten de werkdruk voor rechters zal vergroten

'Het tekort aan rechters begint zijn tol te eisen'


Het tekort aan rechters wordt binnenkort enigszins verminderd, de negentien rechters die er nu zijn, krijgen binnenkort ondersteuning van tien praktijkjuristen of zij-instromers die door het Hof goed zijn bevonden om direct als rechter te fungeren. Deze juristen worden nog vóór het begin van het nieuwe zittingsjaar geïnstalleerd. Dit is één van de maatregelen voor een efficiëntere rechtspraak, zei waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, gisteren bij de beëdiging van elf nieuwe advocaten, wat het totaal brengt op 213, aldus vandaag, donderdag 31 mei 2018, de Ware Tijd.

De Hof-president voorziet dat dit de werkdruk voor de rechters nog meer zal vergroten. 'Als u elk twee civiele zaken indient worden dat er 22 per maand', zei Rasoelbaks tot de nieuwe lichting.


De waarnemend Hof-president heeft eerder erop gewezen, dat het tekort aan rechters zijn tol begint te eisen. Er is nu een opleiding voor schrijfjuristen gaande waar elf personen aan deelnemen. De groep moet uiterlijk 2019 al zover zijn om de rechters technisch bij te staan in hun onderzoekswerk en bij het formuleren van vonnissen.

Om de werkdruk te verlagen zullen er griffiers en andere ondersteunende medewerkers worden aangetrokken. Er is nu een rio-opleiding (rechterelijke ambtenaar in opleiding) gaande voor de civiele sector. 'Als dit alles volgens planning verloopt en de zij-instroomrechters voor het begin van het reces zijn geïnstalleerd, zullen we in het zittingsjaar 2018-2019 de snelheden en productie van beslissingen verder kunnen opvoeren', zei Rasoelbaks.

Hij stelde, dat er hiermee ook ruimte ontstaat om een small claim court voor de civiele sector te introduceren, dan kunnen ingewikkelde en tijdrovende gerechtelijke procedures worden vermeden. Dat systeem is voor de afhandeling van bijvoorbeeld arbeids- en huurzaken.

Hij heeft de elf nieuwe advocaten opgeroepen om zich te blijven bij- en nascholen. Deze groep is voortgevloeid uit de tweede beroepsopleiding voor de advocatuur waarvan er nog enkele advocaten binnenkort beëdigd zullen worden. 'Laat het recht uw passie zijn, de dienstbaarheid aan de rechtzoekende uw missie en integriteit en deskundigheid uw visie', zei Rasoelbaks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten