donderdag 31 mei 2018

Het Pau D'Arco Bloedbad, Brazilië, herdacht door familieleden en vrienden

(Bron foto: Reuters)
10 Landarbeiders werden in de Braziliaanse deelstaat Para gedood door een team van militaire en civiele politie


Maandag 28 mei 2018 markeerde de 1-jarige herdenking van het Pau D'Arco Bloedbad, waarbij 10 landarbeiders - negen mannen en één vrouw - in de Braziliaanse deelstaat Para werden gedood door een team van militaire en civiele politie.

Een kleine groep familieleden en vrienden hield een ceremonie op de begraafplaats Redencao waar de arbeiders begraven liggen. Ze brachten hulde aan hun vermoorde familieleden en staken kaarsen aan ter hun herinnering.


De zeven jaar oude dochter, Gabi, en de vier jaar oude zoon, Davi, van Ronaldo Pereira (ook bekend als Lico), die tijdens het bloedbad werd gedood, herinnerden zich hun vader. Gabi betreurde dat ze de verjaardag van haar vader niet meer kan vieren. 'Ik denk dat ik nooit meer cake ga eten.'

Ondertussen laat het gebrul van een ambulancesirene schokgolven door Davi stromen, die vraagt: 'Wie zal de politie nu doden?', volgens Carta Capital.


'Braziliaanse veiligheidstroepen hebben een verkeerde perceptie, dat een kwetsbare groep mensen kan worden gedood zonder enige juridische gevolgen, onderzoek en bestraffing', zei Jose Vargas Junior, de advocaat voor overlevenden en families van slachtoffers.

'Afgezien van het onderzoek, is het erg belangrijk, dat de Braziliaanse autoriteiten concreet beleid erkennen en ten uitvoer leggen om de bescherming van plattelandswerkers in Pau D'Arco te waarborgen. De vertraging bij het garanderen van de veiligheid van de overlevenden en de werknemers die momenteel worden bedreigd, heeft al een nieuwe dode veroorzaakt: die van gemeenschapsleider Rosenildo Pereira de Almeida in juli vorig jaar.'

Ondertussen beschreef Jurema Werneck, uitvoerend directrice van Amnesty International Brazilië, het evenement als: 'een van de bloedigste dagen voor plattelandsarbeiders in tientallen jaren', bewerend dat het de 'start was van een escalatie van geweld gepleegd door staatsambtenaren. Het afgelopen jaar zijn in Brazilië minstens 70 mensen vermoord in landconflicten.'

Ze benadrukte dat 'het de plicht van de Braziliaanse autoriteiten is om plattelandswerkers te beschermen en gerechtigheid, waarheid en eerherstel te garanderen aan de families van de slachtoffers en overlevenden'. Het bloedbad van Pau D'Arco werd gepleegd op de boerderij van Santa Lucia.


Veiligheidsfunctionarissen beweerden, dat de politie werd beschoten zodra ze bij de boerderij aankwamen om 14 arrestatiebevelen uit te voeren tegen mensen die beschuldigd waren van het vermoorden van een bewaker die een maand eerder door de eigenaar van de ranch in dienst was genomen. Geen enkele officier had enig letsel na de confrontatie.

Overlevenden, getuigen en familieleden van de slachtoffers weerspreken deze beweringen en zeggen dat de politie schietend ter plekke kwam en geen poging heeft ondernomen iemand van een rechtsorde op de hoogte te stellen.

De slachtoffers waren leden van de Liga de Campesinos Pobres, een groep landloze activisten en 150 gezinnen die op zoek zijn naar agrarische hervormingen in het gebied.

Degenen die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke operatie moeten nog worden geïdentificeerd, aldus Amnesty International.

In 1996 doodde de Para-staatspolitie 19 landactivisten die een snelweg hadden geblokkeerd om te protesteren voor hun recht om op een boerderij te blijven, die 3.000 gezinnen hadden bezet.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten