donderdag 31 mei 2018

Dood student tijdens studentenprotest te El Alto, Bolivia, leidt tot massale demonstraties

Jonathan Quispe zou door een of meerdere politiekogels zijn gedood

President Morales: 'Het rijk (lees: de VS) heeft nu een nieuw soort staatsgreep en is op zoek naar dode mensen om ons te beschuldigen'


Beelden van een videobewakingscamera in Bolivia lijken in tegenspraak te zijn met de beweringen van de politie over de dood van een demonstrant, die aanleiding heeft gegeven tot grote protesten tegen de regering van president Evo Morales.

Een advocaat voor zijn universiteit in de stad El Alto zegt, dat Jonathan Quispe tijdens de demonstratie van vorige week - waarin een verhoogd budget voor openbare universiteiten werd geëist - werd neergeschoten door de politie, terwijl hij voor officieren vluchtte.


'Toen hij ontsnapte aan de repressie, ging Jonathan een steeg in nadat hij was neergeschoten door de politie en hij bloedde zes minuten later dood', zei advocaat Victor Campos.


De politie zei aanvankelijk, dat Quispe's werd gedood door een 'knaller' die werd afgevuurd door demonstranten. Maar, de politie zei maandag laat, dat hij stierf nadat hij uit een huis was gekomen waar hij en andere studenten onderdak hadden gevonden. Op dinsdag verwierp de universiteitsdirecteur de nieuwe versie van het overlijden van de politie. 'We hebben bewijs en getuigen dat Jonathan al gewond was toen hij een steeg in ging', vertelde Ricardo Nogales aan persbureau The Associated Press.


'We willen geen leugens, we willen een sonde van onderzoekers die kan helpen bepalen wat er is gebeurd ... We bevinden ons in een noodtoestand en we zullen doorgaan om de straat op te gaan om gerechtigheid te eisen.' De dood zelf heeft geleid tot demonstraties van duizenden demonstranten.


Morales zegt, dat de protesten deel uitmaken van een door de VS gesteunde poging om hem van de macht te beroven. 'Het rijk heeft nu een nieuw soort staatsgreep en is op zoek naar dode mensen om ons te beschuldigen', zei Morales tijdens een openbare bijeenkomst.


In een poging om het conflict op te lossen, hebben regerings- en universiteitsautoriteiten gepleit voor gesprekken over meer overheidsfinanciering voor de 15 openbare universiteiten van Bolivia, waar naar schatting 440.000 studenten studeren.



(Suriname Mirror/Associated Press/Daily Mail/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten