donderdag 31 mei 2018

Aantal verdachten in zeepiraterij-zaak leggen bekentenis af

Twaalf van de in totaal 25 slachtoffers worden nog vermist - Geen personalia bekend van vermisten


Een aantal verdachten heeft bij de politie volmondige bekentenissen afgelegd over hun aandeel en dat van anderen in de recente gewapende overvallen op vissersboten voor de Surinaamse kust. Als hoofdverdachten zijn aangemerkt de zoon van een boothouder, die eind maart bij een drive-by shooting werd doodgeschoten, een broer van de boothouder en een ander familielid. Dat is donderdag 31 mei 2018 naar voren gekomen tijdens een persconferentie van het Korps Politie Suriname (KPS), aldus de Ware Tijd.

Twaalf van de in totaal 25 slachtoffers worden nog vermist. Acht vissers hebben het bloedbad overleefd.

Inspecteur Erwin Dort, waarnemend hoofd Kapitale Delicten, zei dat de overvallen op 27 april en 3 mei door dezelfde dadergroep zijn uitgevoerd. Behalve dat er vissers om het leven zijn gebracht zijn vis, gascylinders en buitenboordmotoren meegenomen.

Het politieonderzoek in Suriname en Guyana bracht echter aan het licht, dat de beroving niet zo zeer bedoeld was om goederen buit te maken. 'Er zijn duidelijke aanwijzingen voor een afrekening', aldus de rechercheur.

Onder de 19 verdachten die de afgelopen weken zijn aangehouden bevinden zich personen die direct betrokken waren bij de uitvoering en anderen die zijdelings betrokken waren.

Een aantal verdachten is intussen voorlopig in vrijheid gesteld. Vijf verdachten zijn nog voortvluchtig. Eén van hen is ondertussen in Guyana aangehouden en daar in staat van beschuldiging gesteld voor moord. Door zowel verdachten als overlevenden zijn tijdens het onderzoek aanwijzigen gegeven op de locaties voor de kust waar de vissersboten zijn aangevallen.

Uit de verklaringen en aanwijzingen heeft de politie een goed beeld kunnen vormen wat zich voor de kust heeft afgespeeld. Van de drie lichamen die in Suriname zijn geborgen zijn twee al door nabestaanden geïdentificeerd. Van de twaalf vissers die nog vermist worden zijn geen personalia bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten