vrijdag 20 april 2018

Regering Peru neemt gemeenschappen in bescherming tegen mijnbouwplannen

'We keuren alleen projecten goed die het milieu respecteren en steun hebben van gemeenschappen'


De regering van de nieuwe Peruaanse president Martin Vizcarra zei woensdag 18 april 2018, dat het mijnbouwprojecten niet zou 'opleggen' aan naburige gemeenschappen die bezwaar maken tegen hen, maar zou mijnbouwinvesteringen willen stimuleren om te profiteren van verbeterde mineraalprijzen. 

In het afgelopen decennium hebben Southern Copper Corp en Newmont Mining Corp geplande mijnen in Peru opgeschort vanwege de tegenstand van gemeenschappen die zich zorgen maken over de milieu-impact - een van de grootste hindernissen voor het bouwen van mijnen in 's werelds nummer twee  koperproducent, Peru.
 
De Peruaanse premier Cesar Villanueva zei, dat de regering mijnbouw zal aanmoedigen, maar alleen projecten goedkeurt die het milieu respecteren en steun hebben van gemeenschappen.

'We gaan geen mijnbouwproject opleggen zonder dat gemeenschappen zich eerst op hun gemak voelen ... dat is de dialoog.',  zei Villanueva op een persconferentie toen hem werd gevraagd of de regering het Tia Maria-project van Southern Copper dit jaar zou goedkeuren.

Het in Arizona (VS) gevestigde hoofdkantoor, gecontroleerd door Grupo Mexico, schortte Tia Maria in 2015 op om protesten te kalmeren van boeren die dodelijk waren geworden.


Maar, Southern Copper zei vorig jaar, dat het verwachtte dat de regering een bouwvergunning zou verlenen voor Tia Maria in 2018.

 (Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten